Helyi közélet

2013.10.03. 08:29

Vegyipari "mérleg": plusz egy gyár

Kazincbarcika - Újabb vegyi üzemmel gazdagodott megyénk: megkezdi működését a Donauchem gyára.

Kazincbarcika - Újabb vegyi üzemmel gazdagodott megyénk: megkezdi működését a Donauchem gyára.Csaknem egy éve, szeptember 26-án rakták bele az Észak-Magyarország aznapi számát abba az alapkőbe, ami a Donauchem Kft. kazincbarcikai gyárának építésének kezdetét jelképezte.Az osztrák Donau Chemie AG és magyarországi leányvállalata mintegy 2 milliárd forintos beruházásából megvalósult vas-klorid és polialumínium-klorid gyára a Wanhua-BorsodChem telephelyén épült fel. A gyár a Wanhua-BorsodChem TDI-2 gyárának melléktermékeként keletkező sósavat dolgozza fel környezetbarát vízkezelési vegyianyag-gyártás során.

A gyár az Új Széchenyi Terv keretében egymilliárd forint uniós támogatást nyert el, ennek segítségével helyben 30, és az értékesítés támogatására a budapesti irodában 5 új munkahelyet hoztak létre. A későbbiekben pedig további 12 fő felvételével számolnak Kazincbarcikán – mondta el Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója a szerdai avató ünnepségen. Jelezte: a gyár évi 75 ezer tonna vas-klorid és 30 ezer tonna polialumínium-klorid gyártására tervezték. A magyar vízkezelő-szer felhasználók mellett innen szándékoznak ellátni a régió piacait is. Mindezt magyar gyártóként, magyar szakembereket alkalmazva – hangsúlyozta.

Az ünnepélyes gyáravatón jelen volt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is, aki elmondta: „Meg kell becsülnünk a Magyarországon új munkalehetőséget teremtő vállalkozásokat. Különösen akkor, ha azok az ország rosszabb körülményekkel küzdő régióiban hajtják végre fejlesztéseiket.

Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hogy ez a projekt jól illeszkedik a helyi fejlesztési tervek közé, és tovább erősíti ipari kapacitásainkat.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában