Helyi közélet

2013.10.15. 09:30

Újabb fészekrakó ügy végére kerülhetett pont

Miskolc - Az ügy ügyvéd-vádlottját és egy másik terheltet felmentett a törvényszék.

Miskolc - Az ügy ügyvéd-vádlottját és egy másik terheltet felmentett a törvényszék. Ítéletet hirdetett hétfőn a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila vezette tanácsa egy miskolci fészekrakó ügyben. A harminc vádlottat felsorakoztató büntetőügy végén a törvényszék az ügy ügyvéd-vádlottját és egy másik terheltet felmentett az ellenük felhozott vádakkal szemben, míg a többi vádlottat bűnösnek találta csalás és okirat-hamisítás vádjában.

A bíró a kétszáz oldalas ítéletből mindössze a legfontosabb részeket ismertette, így is két órán át tartott a határozat kihirdetése. Kiderült: a bíróság ugyan nem fogadta el a védők azon álláspontját, hogy védenceik nem követhettek el csalást – haszonszerzés reményében másokat tévedésbe ejteni vagy abban tartani, és ezzel kárt okozni –, mert fizették a törlesztőrészleteket. A törvényszék szerint ugyan a pénzintézet megkárosítására irányuló egyenes szándék nem mutatható ki, de abban hogy hitelképességüket illetően átverték a bankot, az esetleges szándék benne volt. A bűncselekmények magvalósulásához jelentősen hozzájárult a bankok hitelezési gyakorlata, amikor nem kellő odafigyeléssel válogatták meg ügyfeleiket. A vádlottak egy részére ezért a tanács nem szabott ki büntetést, őket jellemzően két év próbára bocsátotta, a többieket egy és két év közötti szabadságvesztésre ítélte, de a büntetéseket végrehajtásukban – egy és öt év közötti időszakokra – felfüggesztette. Az ítéletet többen tudomásul vették, mások pedig három nap gondolkodási időt kértek, csakúgy, mint a vádhatóság képviselője, így az ítélet még nem emelkedett jogerőre.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában