Helyi közélet

2013.10.28. 14:46

Koraszülöttek ügye - MSZP: valódi vizsgálatra van szükség a miskolci koraszülöttek haláleseteinek ügyében!

Budapest, 2013. október 28., hétfő (MTI) - Az MSZP valódi vizsgálatot követel a miskolci koraszülött halálesetekkel kapcsolatban, a nagyobbik ellenzéki párt szerint több mint két hónap "maszatolás" után csupán azt sikerült kiderítenie az egészségügyi államtitkárságnak, hogy személyében senki sem tehető felelőssé a tragédiáért.

Budapest, 2013. október 28., hétfő (MTI) - Az MSZP valódi vizsgálatot követel a miskolci koraszülött halálesetekkel kapcsolatban, a nagyobbik ellenzéki párt szerint több mint két hónap "maszatolás" után csupán azt sikerült kiderítenie az egészségügyi államtitkárságnak, hogy személyében senki sem tehető felelőssé a tragédiáért.Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke hétfői MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, továbbra sem tudni, hogy miért avatkozott be személyesen a miniszterelnök az ügybe.

Azt is felvetette, hogy miért vártak négy napot a bejelentéssel a hatóságok, és hogyan történhetett meg egy 400 millió forintból frissen műszerezett speciális osztályon, hogy rövid időn belül 9 kissúlyú újszülöttet vesztenek el. Miért nyomoztattak a szokásos hatósági vizsgálat helyett kiemelt bűncselekményként? - sorolta kérdéseit, hozzátéve: ezekre az emberek máig nem kaptak választ.

Véleménye szerint az egészségügyi államtitkárság semmitmondó közleménye járványra és a véletlenek szerencsétlen egybeesésére hivatkozik. Vajon a vizsgálattal a miniszterelnök is elégedett? Ha igen, akkor miért nem nyilatkozik arról, hogy ő maga is lezártnak tekinti az ügyet - firtatta Kökény Mihály, aki szerint ha ez nem így van, és ha hallgat, őt is felelősség terheli, hiszen a vizsgálat csak a valóság eltusolását szolgálta.

Az embereknek elegük van abból, hogy az emberi élet, az egészségügy is a hatalmi politika játékszerévé vált - fogalmazott végül Kökény Mihály.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága október 21-én azt közölte az MTI-vel, hogy több okuk is volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött intenzív centrumában augusztusban történt haláleseteknek, az elvégzett vizsgálat szerint az orvosi ellátás minden esetben a szakmai szabályai szerint történt. A járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a koraszülés, az alacsony születési súly, alapbetegségek, illetve az ebből adódó rosszabb életkilátások és a bakteriális fertőzés okozta járvány egyaránt szerepet játszottak a halálesetek bekövetkeztében.

A minisztériumi közleményben felidézték: augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban, emiatt Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. A kórház saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges megelőző járványügyi intézkedéseket, és az egészségügyért felelős államtitkárság által felkért szakértők bevonásával járványügyi, epidemiológiai és szakfelügyeleti vizsgálat indult.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában