Helyi közélet

2013.10.31. 12:37

Jegyzet: Ásó, kapa

<em>Abszurd jelenet a közeljövőből: a gyászoló család megjelenik a temetőben, hogy kiássa elhunyt szerette sírját. Közülük a legbátrabb megfürdeti és felöltözteti a halottat</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Abszurd jelenet a közeljövőből: a gyászoló család megjelenik a temetőben, hogy kiássa elhunyt szerette sírját. Közülük a legbátrabb megfürdeti és felöltözteti a halottat. Hegyi Erika jegyzete.Aztán a családtagok szereznek valamilyen alkalmatosságot, amivel a temetőn belül szállíthatják az élettelen testet. A szertartás után aztán újra a családi összefogásé lesz a főszerep, mert a koporsót nekik kell leengedniük a mélybe. És ezzel még nincs vége, ásót és lapátot ragadnak, hogy visszahantolják a sírt. Mindezért ingyen kapnak sírhelyet és kellékeket: koporsót vagy urnát és sírjelet.

Természetesen nem én viccelődöm így mindenszentek közeledtével, csak a szociális temetés szabályait idéztem. Január 1-jétől ugyanis, akinek nem lesz pénze (több százezer forint), hogy eltemettesse hozzátartozóját, szociális temetést igényelhet. A jogszabályok szerint azonban ez inkább hasonlít a „csináld magad akcióra", mint igazi segítségre. Nem csoda, hogy az alapvető jogok biztosa is vizsgálódik az ügyben, bár konkrét aggályait még nem fogalmazta meg. Megfogalmazta viszont a hír hallatán egyik ismerősöm, a 80 éves Imre bácsi: „ha nyomorultul éltél, nyomorultul fogsz meghalni is."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában