Helyi közélet

2013.10.11. 13:37

Indul a nagyszüret

Tolcsva - Október 17-én kezdődik a furmint és hárslevelű felvásárlása a Tokaj Kereskedőháznál.

Tolcsva - Október 17-én kezdődik a furmint és hárslevelű felvásárlása a Tokaj Kereskedőháznál.

A közelmúltban a tolcsvai székhely Tokaj Kereskedőház Zrt. sajtótájékoztatóján elhangzott, az állami tulajdonú cég az idei szüreti szezonban közel 100 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi a felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőktől. Ebből 10 ezer mázsa korai-, elsősorban sárgamuskotály szőlő felvásárlása szeptember első felében megtörtént.

Két helyen veszik át

– Nagyon jó minőségű volt a muskotály, szép borok erjednek a tartályokban – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, akitől arról is érdeklődtünk, mikor kezdődik meg a nagyszüret.

– A furmint és hárslevelű szőlők érése az elmúlt hetek hideg időjárása miatt azonban lelassult, a próbaszüretek azt mutatták, hogy október közepe előtt nem érdemes megkezdeni a nagyszüretet – mondta Goreczky Gergely. – A furmint és hárslevelű fajták felvásárlása a Tokaj Kereskedőháznál október 17-én kezdődik a tolcsvai és szegi telephelyeken a felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőktől. Bejelentkezni október 10-től lehet csak telefonon a 06-30/619-0838 és a 06-47/384-904-es telefonszámokon. Az idei árképzés a magasabb minőségű és magasabb cukorfokú szőlő felvásárlását ösztönzi több kategóriában. A már augusztusban meghirdetett árak változatlanok, azaz a 17-19 mustfokú szőlő kilója 90 forint, ez azonos azzal az árral, amit az előző évben fizettünk. 19-21 fok között 105 forintot fizetünk, 21 fok felett pedig fokonként történik az ármegállapítás magasabb léptékkel 125 és 200 forint között, hogy a gazdáknak megérje kint hagyni a szőlőt, illetve az aszúsodásra várni.

Lesz-e aszú?

– Az aszúképződés is elindult Tokaj-Hegyalján. Bár az elmúlt hétvége ilyenkor szokatlan, fagyos időjárása hátráltatta a szőlő érését és az alsó területeken a levelek is elfagytak, de a fürtök és az aszúszemek nem károsodtak. Ha a következő hetekben száraz, melegebb időjárás lesz, az aszúsodás tovább folytatódik, ott pedig ahol a levelek zöldek maradtak, a szőlő is tovább érik. Az aszúfelvásárlás már október 14-én, hétfőn elindul a Szegi Pincénél. Fontos, hogy aszúszemet bárki behozhat, olyan termelő is, akinek nincs 3 éves felvásárlási szerződése. Az aszúárak is emelkedtek az előző évekhez képest: az I. osztályú aszú kilónkénti ára 2400-, a II. osztályú 2 000-, a III. osztályú pedig 1600 forint, ezért mindenkit arra biztatunk, ha teheti, szedjen aszút, mert szükség van a jó alapanyagra Tokaj-Hegyalján r tette hozzá a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában