Helyi közélet

2013.10.25. 15:27

Gazdaságokat összekötő hidat épít a megye - Hosszú távú együttműködés Jiangxival

Miskolc - Lu Xinshe kormányzó vezetésével csütörtökön két napos munkalátogatásra érkezett megyénkbe a kínai Jiangxi tartomány küldöttsége. Ennek keretében az együttműködés elmélyítéséről, a csereprogramokról, a befektetések végrehajtását megalapozó megoldásokról kiegészítő megállapodást írt alá dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a kínai partnerével.

Miskolc - Lu Xinshe kormányzó vezetésével csütörtökön két napos munkalátogatásra érkezett megyénkbe a kínai Jiangxi tartomány küldöttsége. Ennek keretében az együttműködés elmélyítéséről, a csereprogramokról, a befektetések végrehajtását megalapozó megoldásokról kiegészítő megállapodást írt alá dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a kínai partnerével.Jiangxi tartomány Dél-Kínában, a Jangcétól délre fekszik, területe hazánkénak közel kétszerese lakossága pedig mintegy 44,5 millió. A tartományt Kína gabonatárának is nevezik. Ennek megfelelően fejlett a mezőgazdasága, azonban jelentős iparral is rendelkezik, illetve a területén 160 féle ásvány és érc található.

A kapcsolatfelvételt követően 2011-ben kínai delegáció járt megyénkben, amikor együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a két fél. Ezt követően dr. Mengyi Roland vezetésével idén januárban járt megyei delegáció Kínában és felkeresték Jiangxi tartományt is, ahol partneri kapcsolatok létesítéséről, valamint gazdasági és kereskedelmi együttműködési megállapodást írt alá a két fél. Csütörtökön ezt egészítették ki az ünnepélyes keretek közt aláírt dokumentummal.

A sajtótájékoztatón Lu Xinshe kormányzó elmondta, hogy tárgyaltak az együttműködés megvalósításának és elmélyítésének gyakorlati kérdéseiről. A mezőgazdasági, gazdasági, kereskedelmi, oktatási, és kulturális területeken szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. Azért egészítik ki a megállapodást, mert hosszú távra terveznek. A technológiai zónákkal kapcsolatban is gyümölcsöző együttműködésben gondolkodnak.

A barátság ápolásának nagy jelentőséget tulajdonít Lu Xinshe kormányzó, aki Jiangxi tartomány lakosság nevében, sok sikert kívánt a partneri kapcsolat folytatásához, és reményét fejezte ki, hogy a hosszú távú kapcsolat egyre szorosabb legyen a két fél között. Beszéde zárásaként megköszönte a szívélyes fogadtatást.

Dr. Mengyi Roland elmondta: amikor 2013 januárjában Borsod-Abaúj-Zemplén megye küldöttsége Kínában tett látogatást, akkor aláírtak egy széles körű megállapodást a tartománnyal. „Az elmúlt időszakot arra használtuk föl, hogy megtaláljuk az eszközöket, módszereket, amelyek az előző megállapodásban foglalt közös célokat segítik a gyakorlatban is megvalósítani.”

Dr. Mengyi Roland emlékeztetett, hogy Borsod- Abaúj-Zemplén megye önkormányzata és a Miskolci Egyetem létrehoztak egy technológiai zónát az egyetemi tudásbázisnak és infrastruktúrának a termelésben történő aktiválása érdekében. A lényeg, hogy a kínai partnerünknél kiválóan működő technológiai parkot és lehetőségeit hogyan tudjuk a Miskolci technológiai parkunk fejlesztésére, hazánk és megyénk újraiparosodásának szolgálatába állítani.

Dr. Mengyi Roland örömmel állapította meg, hogy a kormányzó ugyan olyan tisztán és reálisan látja az ebben rejlő előnyös lehetőségeket, mint amilyen kölcsönösségre mi is törekszünk. „Híd lehet a technológiai zóna, a gyártás-termelés, kutatás-fejlesztés területén, a megye és a tartomány gazdasága és piacai között.” – jelentette ki a közgyűlés elnöke.

Dr. Mengyi Roland kiemelte, maga a megállapodás, amely célja egymás igényeit, lehetőségeit kezelni, egymás kultúráját, oktatását, barátainkat szorosabban megismerni. „A ma aláírandó kiegészítő megállapodás pontjai olyan csereprogramokról is szólnak ahol megfelelő tudású emberek hivatalnokok, köztisztviselők, oktatók, diákok, gazdasági szereplők a megfelelő ideig tudjanak egymás intézményében, városaiban, gazdasági terében tartózkodni, ott ismereteket szerezni, sajátjukat megosztani, és felelni azért, hogy azok a közös célok, amelyeket januárban tűztünk ki, megvalósulhassanak.”

Zárásként dr. Mengyi Roland elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy ilyen megállapodás kiegészítést aláírhat. „Egyedülálló ma Magyarországon, hogy olyan partnerséget tudunk kiépíteni, amely kellő garancia arra, hogy hosszú távon a keleti nyitás programnak is megfelelően valódi lehetőséget biztosítson a külügyi és külgazdasági kapcsolatok fejlődésére, amely egyértelműen a hazai foglalkoztatás bővítése és a gazdasági eszközeink fejlesztése irányába, azaz a jövőbe mutat.”

- Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában