Helyi közélet

2013.10.14. 17:13

Ároktői banda - Hozzájárultak kiadatásukhoz a Svájcban elfogott szökevények

Budapest, 2013. október 14., hétfő (MTI) - Hozzájárultak egyszerűsített kiadatásukhoz a házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott ároktői banda tagjai - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.

Budapest, 2013. október 14., hétfő (MTI) - Hozzájárultak egyszerűsített kiadatásukhoz a házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott ároktői banda tagjai - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy nem kell kiadatási kérelmet előterjeszteni, hanem az Interpol elkezdheti megszervezni a Magyarországra hozatalukat - írta a KIM.

Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

A házi őrizetben lévő 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér október 5-én szökött meg, majd október 9-én fogták el őket a svájci Oftringenben egy bérlakásban.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI megkeresésére korábban az elfogás körülményeiről még annyit közölt, hogy a két férfi nem tudott ellenállást tanúsítani. Azt, hogy miként menekültek el Magyarországról, még vizsgálja a rendőrség - tette hozzá.

A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint az ároktői banda tagjait kiemelt veszélyességükre tekintettel napi hétszer ellenőrizte a rendőrség a házi őrizetükben, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.

A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását. Fazekas Géza, az LÜ szóvivője az MTI megkeresésére korábban elmondta, az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az elsőfokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék.

Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja többek között azt kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának.

Az ároktői bűnbanda két tagjának szökése ügyében több párt is felszólalt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt viszont határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának szerdai ülése, ahol az OBH elnökét és a LÜ képviselőjét hallgatták volna meg. A meghiúsult ülés után Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője újságíróknak azt mondta, hogy az ároktői ügyben a bíróság nem hibázott.

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara hétfői közleményében azt írta: az "ároktői ügy" miatt nem a szakértőket kell büntetni, mivel a problémát az okozta, hogy a DNS-szakvéleményt készítő szakértők túlterheltek a túlszabályozottság miatt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában