Helyi közélet

2013.10.07. 11:40

Ároktői banda - Az MSZP a belügyminiszter és az OBH elnökének meghallgatását kezdeményezi

Budapest, 2013. október 7., hétfő (MTI) - Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását kezdeményezi az MSZP az ároktői bűnbanda két tagjának szökése miatt.

Budapest, 2013. október 7., hétfő (MTI) - Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását kezdeményezi az MSZP az ároktői bűnbanda két tagjának szökése miatt.Bárándy Gergely és Harangozó Tamás országgyűlési képviselők hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták: szerdára összehívják az általuk vezetett parlamenti ellenőrző albizottságokat - az alkotmányügyit és a rendészetit -, hogy a belügyminiszter és az OBH elnöke ismertesse, hogyan akadályoznák meg a hasonló esetek előfordulását.

Bárándy Gergely azt mondta: rendszerszintű hibáról van szó, hiszen a rablógyilkossággal vádolt bűnbanda ügyében négy év alatt nem született elsőfokú ítélet, majd a két veszélyes bűnöző házi őrizetből szökött meg.

A politikus elmondta, ismét megpróbálják az Országgyűlés napirendjére venni azt a nyár elején beterjesztett törvényjavaslatukat, amelyet az ároktői bűnbanda ügyében tapasztalható késlekedés indokolt.

E szerint soron kívül kellene értékelni a bíró tevékenységét, ha négy éven belül nem hoz ítéletet, és emiatt megszűnik a vádlott előzetes letartóztatása, illetve a nyomozó ügyész felettese is köteles lenne ez esetben soron kívül vizsgálatot folytatni a büntetőeljárás törvényességének és hatékonyságának ellenőrzésére.

Az MSZP-s képviselő hozzátette: azt várják, a kormánytöbbség nyári döntésével szemben most vegye tárgysorozatba javaslatukat.

Harangozó Tamás elmondta, az ároktői bűnbanda ügyében az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) csak 2013 márciusában, több mint két év elteltével tudott átfogó szakvéleményt készíteni. Ezt a BSZKI anyagi problémáival hozta összefüggésbe, megjegyezve: az intézetvezető közlése szerint 240 millió forintos fejlesztéssel a három-négyszeresére tudnák növelni kapacitásukat.

A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy nincs erre pénz, miközben például Pintér Sándor egykori cége évente 270 millió forintos megbízási díjért nyújt biztonságtechnikai szolgáltatást a Magyar Postának. Felszólította a kormányt, azonnal intézkedjen, hogy a BSZKI megkapja a működéséhez és a fejlesztéshez szükséges összeget, és a jövő évi költségvetésben is kezeljék kiemelten a bűnügyi nyomozások támogatását.

Harangozó Tamás hozzáfűzte: ez azért is fontos lenne, mert a rendőrség eredményessége tavaly 23 éves mélypontra süllyedt, 270 ezer nyomozást zárt le eredménytelenül.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. Fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában