Helyi közélet

2013.09.16. 00:11

„Minden gyereknek írnék egy mesét”

Miskolc - Az elsős Kíra kedveli az iskolát, csak a két kutyája hiányzik neki olykor.

Miskolc - Az elsős Kíra kedveli az iskolát, csak a két kutyája hiányzik neki olykor.Bába Kíra csupán két hete iskolás, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium 1. b osztályos tanulója. Alig várja, hogy megtanuljon írni, mert minden gyereknek írna egy mesét.

Alig két hét telt az iskolából. Eddig mit tapasztaltál, milyen iskolásnak lenni?

Bába Kíra: Hát,... jó.

Miért jó?

Bába Kíra: Mert majd megtanulunk írni és olvasni.

Már elkezdtétek a tanulást?

Bába Kíra: Már elkezdtünk, de még csak rajzolunk. Amikor a tanár néni mond egy mesét, akkor azt le kell rajzolni.

A füzetbe mit szoktatok rajzolni vagy írni?

Bába Kíra: Még nem kell füzet.

Akkor mi kell, mit hozol az iskolába?

Bába Kíra: Hát, amit mond a tanár néni, hogy kell. Innivalót, meg ami bent marad a táskában. Kaptunk füzetet is, most kellett kifizetni a tanár néninek, mert ő vette. 29 kellett, mert annyian vagyunk, és hogy mindenkinek jusson.

Mit rajzoltál eddig?

Bába Kíra: Akkor szoktunk rajzolni, amikor az osztály egyik fele elmegy gépezni. De legközelebb meg azok mennek el gépezni, akik rajzoltak.

Mi az a gépezés?

Bába Kíra: Informatika. Egy nénivel elmegyünk informatikázni, és mindig elmondjuk, hogy a gép milyen részekből áll.

Te tudod, hogy milyenekből?

Bába Kíra: Igen. Egér, gépház, monitor meg a billentyűzet. Otthon a nagybátyám gépén egyszer a képet elfordítottam oldalra.

Haragudott érte?

Bába Kíra: Egy kicsit mérges lett.

Az előbb mondtad, hogy rajzolni is szoktatok. Te mit rajzoltál már az iskolában?

Bába Kíra: Most rajzoltam a Hófehérke és a hét törpét.

Jól sikerült?

Bába Kíra: Igen, csak nem voltak rajta a törpék, mert nem fértek el arra a két oldalra. Csak Hófehérke és a herceg volt rajta. Meg még a vadász, aki meg akarta ölni Hófehérkét, de nem ölte meg. Csak egy vaddisznót ölt meg, és annak a szívét vitte el a királynőnek. De én azt is tudom, hogy hogy halt meg Hófehérke igazi anyja.

Hogy?

Bába Kíra: Úgy, hogy figyelte, ahogy esik a hó, és megszúrta az ujját. Közben azon gondolkodott, hogy az én kislányomnak a haja olyan legyen, mint az ében, az arca fehér, mint a hó és az ajka pedig piros, mint a vér vagy a rózsa. De megbetegedett és meghalt.

Ez szomorú történet.

Bába Kíra: Igen. Bobó papa a buszon halt meg. Úgy érezte, mintha meglőtték volna a szívét, mert feladta a szíve. Most már a mennyben van.

Ő a te nagypapád volt?

Bába Kíra: Igen, Bobó papa. De Bobó mama él.

Vannak még olyan mesék, amelyeket nagyon szeretsz?

Bába Kíra: Mindent szeretek. Van sok DVD-m is, Csipkerózsika, Hamupipőke. Meg van a tévében barbie-s film, SpongeBob és esténként Avatár. Az Avatárban harcolnak. Aki győzni akar, annak meg kell tanulnia sok képességet. Négyet. Azt is tudom, mik ezek: víz, tűz, föld, levegő.

Térjünk vissza az iskolára. Miben más a te életed most, hogy iskolás vagy, mint amikor óvodás voltál?

Bába Kíra: Amikor óvodás voltam, akkor nézhettem még a tévében a Banzukét is, de most már hamarabb kell lefeküdnöm.

Korábban kell kelned?

Bába Kíra: Igen. Amikor oviba jártam, akkor reggel nem kellett olyan korán felkelni. Az óvoda közelebb volt, most reggel jobban sietünk.

Büszke vagy arra, hogy iskolás vagy?

Bába Kíra: Igen. Az nagy dolog. Mert lesz sok házi, és hamar fogok este elaludni.

Nem félsz a sok házitól?

Bába Kíra: Nem. Már sok betűt ismerek. Nagybetűket. A kicsiket nem olyan jól. De le tudom másolni valamiről a nevem, szeretek másolgatni.

Hány tanító nénitek van?

Bába Kíra: Kettő. Éva néni és Kriszta néni. Szigorúak és kedvesek is.

Mikor szigorúak?

Bába Kíra: Van egy rossz gyerek az osztályban. Nem szokott soha semmit elhozni, és nem akar tornaórára átöltözni. De hiába szigorú a tanító néni, akkor sem akar átöltözni. Inkább sír. Különben van két kutyánk.

Kutyátok?

Bába Kíra: A tacskónk félős, de jó nagy a szája ám. Így ugat Rexre: vauv, vauv.

Ha te lennél a tanító néni, hogy vennéd rá azt a kisfiút, hogy öltözzön át tornaórára?

Bába Kíra: Úgy, hogy megmondanám az anyukájának, hogy ha nem fog soha átöltözni, akkor fekete csillagot adok a homlokára.

Mi az, amit a legjobban szeretnél megtanulni az iskolában?

Bába Kíra: Írni meg olvasni.

Mit olvasnál el legszívesebben?

Bába Kíra: Sok mindent. Van egy olyan dinós könyvem, hogy amikor a végén kinyitjuk, négy lábra felkelnek a dinók. És a szájukban levél van, de ott vannak a tojások is.

Írni szeretnél már?

Bába Kíra: Igen. Sok mesét írnék. Megkérdezném a gyerekektől, hogy ki milyen mesét szeretne, én pedig megírnám.

Szerinted miért kell minden gyereknek megtanulnia írni és olvasni?

Bába Kíra: Azért, mert aki nem tud írni és olvasni, az nem tud semmit megtanulni.

És a számolás?

Bába Kíra: Szeretek számolni. Azt szeretem, hogy valamit mondunk, és ki kell találni, hogy az mennyi. Például tudom, hogy mennyi száz meg száz.

Mennyi?

Bába Kíra: Kétszáz. Mimi mama, amikor a kocsiban játszunk ilyet, és megakadok valamin, akkor labdás feladatot ad. Gondolkodom rajta, és akkor már sikerül összeadni.

Az iskolában már volt matematikaóra?

Bába Kíra: Igen, most is volt. Olyat csináltunk, hogy ki kellett venni korongokat, és rátenni a fára, hogy ugyanannyi legyen. Volt olyan is, hogy két fiú ugyanakkora, a sapkás fiú és a pólós fiú magasabb, mint a két kisgyerek. A sapkás volt a középső.

Van olyan matekfeladat, amit még nem tudsz megoldani, de nagyon szeretnél?

Bába Kíra: Igen. Van olyan feladat, aminek csak az egyik fele van kész, a másikat nekünk kell megcsinálni. Ez nem sikerült olyan jól. És szeretnék úgy rajzolni, hogy ne menjek ki a vonalból. Van, amikor sikerül.

És milyen a testnevelésóra?

Bába Kíra: A lányoknak tornaruhájuk van. Az enyém kék. És van egy szép tornacipőm is.

Akkor abban könnyű futni.

Bába Kíra: Hááát. Igen. Bence, a barátom, elég jó futásban. Én pedig elég jó vagyok kosarazásban. Egy kicsit a fociban is jó vagyok. Elég sportos vagyok.

Edzésre is jársz?

Bába Kíra: Még nem, de majd judora fogok. Volt egy bemutató, és az volt a jó, amikor Solymot hátra dobta az edző. De nem lett semmi baja, mert szivacsra esett.

És énekelni szeretsz-e?

Bába Kíra: Amikor óvodás voltam, jártam.... Mire is? Ja, zeneovira. Marika néni nagyon szépen énekelt. Én is szeretek énekelni, de nem annyira. A sportot jobban szeretem.

Ha már elvégezted az összes osztályt, akkor mi szeretnél lenni?

Bába Kíra: Talán állatorvos. Mert én szeretem az állatokat, még lovagolni is járok. A tanügetés olyan, amikor a fenekeden kell maradni, a könnyű ügetés pedig olyan, amikor fel kell pattogni a lovon. Már mind a kettőt tudom. Nagy lovon is csináltam már, és pónin is. A nagy lovakat Sacinak és Tornádónak hívják, a kicsit pedig Winnetounak.

Szerinted mit kell tudnia az állatorvosnak?

Bába Kíra: Értenie kell az állatokhoz. A vizslámnak például le kellett vágni a farkát, mert olyan erőseket csapott, hogy belilult a lábunk. Az ő farka meg, szegénynek, elkezdett vérezni. Amikor hiányzik a két kutyám, akkor csak ránézek a tolltartómra, mert azon is kutyák vannak, és akkor már nem hiányoznak annyira. De különben gondolom, hogy mit kell tudnia az állatorvosnak. A sok kutyának a fajtáját. Én még csak a belga juhászt, a német juhászt, a tacskót és a vizslát ismerem.

Ha te lennél az iskolaigazgató, változtatnál valamit az iskolán?

Bába Kíra: Igen. Több virág lenne. Megmondanám mindenkinek, hogy ültessen sok virágot, locsolják, és gondoskodjanak róluk, hogy télen meg ne fagyjanak.

Az osztályban lennének ezek a virágok?

Bába Kíra: Nem, a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában