Helyi közélet

2013.09.09. 10:34

Irtják a miskolci patkányokat

Miskolc - Több olvasónk is azzal kereste meg szerkesztőségünket (Miskolc különböző kerületeiből), hogy patkányokat láttak környezetükben. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Durda Pétert, a Miskolci Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési- és Beruházási Osztályának munkatársát.

Miskolc - Több olvasónk is azzal kereste meg szerkesztőségünket (Miskolc különböző kerületeiből), hogy patkányokat láttak környezetükben. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Durda Pétert, a Miskolci Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési- és Beruházási Osztályának munkatársát.Megtudtuk: "patkány ügyben" bejelentést lehet tenni írásban a Polgármesteri Hivatal beruházási és városüzemeltetési osztályára (3525 Miskolc, Városház tér 8.), telefonon (46/512-734), valamint személyesen a Polgármesteri Hivatal központi ügyfélszolgálatán (3525 Miskolc, Városház tér 8.). Kérdésünkre, hogy ebben az évben mennyi bejelentés érkezett a hivatalhoz azt a választ kaptuk, hogy 2013-ban eddig kevesebb, mint 30 bejelentést tettek a miskolciak.

- Fontos ugyanakkor, hogy ezek a bejelentések is segítik az irtást, hiszen a folyamatos felmérés mellett ezek is meghatározzák azt a területet, ahová irtószer kihelyezése szükséges - mondta Durda Péter.

Megtudtuk azt is, hogy jellemzően az Avas, a Vasgyár, és a Tetemvár egyes részeiről érkezett bejelentés, ezért ezeken a területeken folyamatos az irtószer elhelyezése is.

- Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felszínen találkozunk ezzel a szerrel - tette hozzá. - Sokkal inkább arról van szó, hogy a felszín alatt, például a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető csatornák aknáiba vagy felszíni vízfolyások mederpartján vagy a rajtuk keresztül vezető hidak alatt helyezik el ezeket. A felszínen lévő, úgynevezett prizmákban, etetődobozokban kihelyezett irtószerek pedig minden esetben tartalmazzák a kihelyező nevét és telefonszámát, és egyéb hasznos információkat. A kihelyezés pontos helyét is jelölik, és a hatását is folyamatosan ellenőrzik.

Évi 6 millióból

Az irtást Miskolcon a Városgazda Kft. végzi, de csak közterületen tudják kihelyezni az irtószert, ezért fontos, hogy a magánterületeken is - ahol felfedezik a rágcsáló jelenlétét - megtegyék a szükséges intézkedéseket. A hulladékgyűjtő- és tároló edényzetek környékén is érdemes arra figyelni, hogy mindent, de főleg az ételmaradékot a szemetesekbe tegyük bele. Azt pedig kifejezetten szereti a rágcsáló, ha valaki kis tálkába tesz ételmaradékot, tehát ezt is érdemes kerülni.

Durda Péter elmondta azt is, hogy a lakossági bejelentéseknek is eleget téve folyamatos a rágcsálóirtás Miskolcon, de azokról a helyekről, ahonnan nem érkezik bejelentés, ott tavasszal és ősszel, amikor főirtás van kihelyezésre kerülnek az irtószerek. Ugyanakkor minden városrészben van ebben az időszakban irtás, figyelmébe véve a terület fertőzöttségét.

- Erre az esztendőre 6 millió forintot különített el az önkormányzat erre a tevékenységre - árulta el a Városüzemeltetési- és Beruházási Osztályának munkatársa. - Jelenleg az összeg nagyjából fele került felhasználásra, tehát időarányosan jól állunk a költségfelhasználást tekintve. De talán még fontosabb, hogy a tevékenység hatását tekintve is, amelyet várhatóan még tovább fog növelni az őszi főirtás.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában