Helyi közélet

2013.09.03. 11:35

DVTK vs. Újpest - Rabosítás az elírt dátumért

Miskolc - Elírták a születési dátumát, meccs helyett a rendőrségi fogdán töltötte a szombat estét.

Miskolc - Elírták a születési dátumát, meccs helyett a rendőrségi fogdán töltötte a szombat estét.Előállítottak négy DVTK-szurkolót szombaton este a Diósgyőr – Újpest NB I-es futballbajnoki idején a rendőrök a Miskolc Rendőrkapitányságra, mert valótlan adatokat tartalmazó jeggyel próbáltak bejutni a találkozóra. A drukkerek egyike Orbán Viktor, társa pedig Dávid Ibolya nevére szóló bilétát akart felhasználni, ellenük magánokirattal visszaélés vétsége megalapozott gyanújával indult büntetőeljárás. Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Észak-Magyarország érdeklődésére elmondta: lehet, hogy jó „poénnak” tűnik, de érdemes csínján bánni az ilyesmivel, mert bűncselekményt követ el az, aki a kötelező regisztráció során megadott fiktív adatokat tartalmazó jegyet használ fel a sportrendezvényre való belépéskor.

A szurkolók a facebookon osztották meg gondolataikat az esettel kapcsolatban: kiderült, Orbán Viktor már korábban is járt Diósgyőr-meccsen, ám akkor nem akadt fenn a rostán, míg mások más politikusok nevére kiállított jegyekkel tekintették meg a Győri ETO elleni idegenbeli mérkőzést.

A jegy is okirat

A meccsbelépők két fél – a sportklub és szurkoló – között fennálló jog vagy kötelezettség bizonyítására szolgáló a magánokirat. Önmagában a hamisítása még nem büntetendő, csak ha felhasználják, felmutatják a hamis (ha valaki otthon magának rajzolta a bérletet vagy a belépőt), hamisított (például átírta rajta valamit) vagy valótlan tartalmú – ez utóbbi volt ebben az esetben az „elkövetői magatartás” – a jegyet. Egy év börtön, közérdekű munka vagy pénzbüntetés járhat érte.

Elírt dátum

A négy előállított férfi egyike a saját nevére kiállított belépővel szeretett volna bejutni a stadionba, ehelyett azonban a rendőrségi fogdán töltötte a szombat estét. Kiderült, születési adatai nem feleltek meg a valóságnak, négy évvel öregítette meg egy – valószínűsíthetően – adminisztrációs hiba. Ez azonban nem befolyásolta az ellene folyó büntetőeljárást.

– Egy barátom vette meg nekem a belépőt szombaton három órakor – mesélte a neve elhallgatását kérő férfi . – Nagyon közeli kapcsolatban állunk egymással, összejárunk születésnapot, névnapot ünnepelni, és ahogy én pontosan tudom az ő adatait, úgy ő is ismeri az enyémeket, ezért biztos vagyok benne, hogy nem ő hibázott a jegyvásárláskor. A barátom meccs előtt, a kapunál adta a kezembe a jegyemet, rápillantottam, láttam, hogy az én nevem szerepel rajta, és már dugtam is be a gépbe. Meg sem fordult a fejemben, hogy egy hivatalos helyről vásárolt belépőjegyen minden adatot leellenőrizzek, ráadásul időm sem lett volna rá. A férfi elmondása szerint bérletesként, már mint regisztrált szurkoló szerepel a rendszerben. A berendezés leolvasta a jegy vonalkódját, jelzett, hogy a névhez rendelt adatok nem megfelelőek, és a biztonságiak már át is adták emberünket a rendőröknek.

– Este fél kilenckor állítottak elő a kapitányságra, ahol rabosítottak, ujjnyomatot vettek tőlem, lefotóztak, a fogdán meztelenre vetkőztettek és megmotoztak – sorolta tovább sérelmeit a férfi . – Elmondtam, amit magának is: hogyan jutottam a jegyhez, ennek ellenére meggyanúsítottak magánokirattal-visszaélés vétségével. Éjjel fél kettőkor engedtek ki a rendőrségről, még szerencse, hogy a barátaim, akik látták mi történt, tudtak szólni a családomnak, hogy ne aggódjanak.

A meccsről lemaradt férfi most azt fontolgatja, hogy a bánásmód miatt jogi úton szerez elégtételt, mert mint mondta: az mégsem járja, hogy valakit egy szimpla adminisztrációs hiba miatt elhurcoljon a rendőrség.

Válasz később

Ha bebizonyosodik, hogy valóban elírás, adminisztrációs hiba történt, várható-e az eljárás megszüntetése? – kérdeztük egyebek mellett a főkapitányság sajtóirodájától, de Dobi Tamás sajtóreferens későbbre ígért választ.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:

Én abban a társadalomban érzem jól magam, ahol gond nélkül lehet viccelni bármilyen hatalmassággal. Kiss László jegyzete.

Miskolc - Nem jutott be a DVTK-Újpest FC szombat esti mérkőzésére Orbán Viktor és Dávid Ibolya "alteregója" sem - tudtuk meg. Beléptetésüket a házigazda diósgyőri csapat biztonsági szolgálata nem politikai okból tagadta meg

Miskolc - Néhány szurkoló fiktív adatokat tartalmazó jeggyel akart bejutni a labdarúgó-mérkőzésre. Kiszűrték őket és büntetőeljárás indult ellenük.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában