Helyi közélet

2013.09.20. 20:08

Besorolták az egyetemeket

Budapest, Miskolc - Egyetem és nem nemzeti tudományegyetem lesz a miskolci intézmény.

Budapest, Miskolc - Egyetem és nem nemzeti tudományegyetem lesz a miskolci intézmény.Nagy többséggel elfogadta a felsőoktatási stratégiát pénteki, budapesti ülésén a Felsőoktatási Kerekasztal. Az MTI információi szerint az egyetemi besorolású intézmények között említik a Miskolci Egyetemet. A 34 oldalas dokumentum az MTI szerint a nemzeti tudományegyetemre lehetséges példaként említi a Debreceni Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet, valamint és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet. Egyetemi besorolásúak lennének azok az intézmények, amelyek a saját szakterületükön kiemelkedő tudományos eredményeket értek el, de képzési és tudományos profiljuk viszonylag szűk. A dokumentum idesorolja a Miskolci Egyetemet is. Emellett lennének főiskolák és közösségi főiskolák is.

A tervek szerint a művészeti képzésben intézményalapú finanszírozás lenne. Azonban a többi intézményt is új elvek szerint finanszíroznák 2014-től. A források 70 százaléka jutna hallgatói létszám és fenntartási, működési költség alapján az egyetemeknek, főiskoláknak, 30 százalék jutna a kutatás feltételeinek a megteremtésére. Azokban az intézményekben, amelyekben nem lenne elég forrás, mert kevés a hallgató, az első évben a hiány 80 százalékát, utána 50-60 százalékát, majd 20 százalékát finanszíroznák.

ÉM-MTI,HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában