Helyi közélet

2013.09.13. 11:41

Alsózsolca, ahol átlagosnak mondható a közbiztonság

Alsózsolca - A romák szerint nem a tősgyökeres alsózsolcaiakkal, hanem az árvíz után betelepülőkkel van a baj.

Alsózsolca - A romák szerint nem a tősgyökeres alsózsolcaiakkal, hanem az árvíz után betelepülőkkel van a baj. „Bevallom, én cigánygyerek vagyok. Nincs azon mit szégyellni, változtatni nem tudok és nem is akarok rajta. De én nem bántok senkit, és engem sem bántanak” – mondta Rontó Csaba munkatárunknak, aki arra volt kíváncsi, hogyan jönnek ki egymással Alsózsolcán a helyi romák és magyarok. A Pipás bisztróban például a származás soha nem jelentett gondot, a leggyakrabban egy asztalnál sörözgetnek a cigányok és a magyarok. A véleményük is hasonló: mindegy, kinek milyen színű a bőre, attól lehet jó ember is, meg rossz is.

Családi pótlék fizetésekor

Beszélgetés közben azért felszínre buknak a problémák is. Az egyik idősebb férfi megjegyzi: alig van olyan Zsolcán, akit ne loptak volna már meg, a kertekből el-eltűnnek dolgok. Egy másik férfi arról beszél, hogy a polgármesteri hivatal közelében lévő kocsmák megtelnek családi pótlék fizetés idején romákkal, akik az italtól nagyhangúvá válnak, és hazafelé menet végigordibálják a várost és kötekednek az idősekkel. Rontó Csaba a védelmükre kel: „A hivatal előtt nem csak azok várják a pénzt, akik inni meg mulatozni akarnak. Sokkal többen vannak, akiknek azért sürgős, hogy mielőbb pénzhez jussanak, mert otthon várják őket az éhes gyerekek” – mondja. Neki is tíz gyereke és egy unokája van, tudja, milyen egy nagy családot ellátni.

Egy másik, neve elhallgatását kérő roma férfi is azt mondta: a többséggel semmi baj nincs, szinte észre se venni őket, de elég egy garázda, ordibáló, részeg ember, hogy az a kép alakuljon ki, hogy minden cigány ilyen. A férfi szerint eddig nem volt feszültség a többségi lakosok és a helyi cigányok között, de az árvíz után több család költözött be a szomszédos településekről, akikkel már nem lehet bírni. Egy helyi romának esze ágában se lett volna kezet emelni Pista bácsira – tette hozzá.

Az utolsó csepp...

Az „incidens” augusztus elején történt, a híradások szerint a saját udvarán vertek meg a részegen hazafelé tartó romák egy idős férfit, mert az rájuk mert szólni, hogy ne vizeljenek a kapujába. Az idős férfi munkatársunknak elmondta: szó sem volt vizelésről: az udvaron babot pucolt, amikor elment a kapuja előtt az ittas, nótázó férfi. Az idős ember kuvasza végigugatta a kerítés mentén, aztán a mancsával kinyitotta a kaput. A házigazda rákiáltott az éppen az utcára igyekvő ebre, hogy „Jöttél vissza!”, de a részeg ember azt hitte, neki szóltak.

Visszatért, és rángatni kezdte a kaput, majd annak résén át megütötte az idős embert. A kapu kinyílt, a támadó pedig szemtől szembe találta magát a 73 éves házigazdával, aki vagy háromszor a földre küldte a támadóját, akihez csatlakozott szintén részeg cimborája.

Amikor a szembe lakó szomszéd segítéségére sietett az idős férfinak, a támadók visszavonultak, de pár perc múlva nyújtófával felfegyverkezve térek vissza, és a segítőt kezdték ütlegelni. Az idős férfi elvette a támadótól a „sikálót”, és bedobta az udvarra, nehogy agyonüssenek vele valakit. Az időközben riasztott rendőrök fékezték meg a támadókat.

Az eset kapcsán a tősgyökeres helyi romák bocsánatkérő felvonulást tartottak, és kiderült, a város polgármestere már 2008-ban nyílt levélben kért segítséget az Országgyűlés akkori elnökétől. A levelet országgyűlési képviselők, miniszterek is megkapták, de még csak válaszra sem méltatták. A polgármester ismét megfogalmazta a helyben jól látható gondokat. Írt a lopásokról, a részeg garázdálkodásokról, a település határában álló kukoricatáblák „sáskajárásszerű” lerablásáról, de a településen nem kívánja bevezetni az „érpataki modellt”. A helyiek szerint aki egyedül lakik a házában, az nem mer elmenni hazulról, mert fél, hogy amire visszatér, betörnek hozzá, és elviszik mindenét. A magára hagyott házakból nem csak az értékek tűnnek el, egy idő után minden éghető faanyagot ellopnak.

Átlagosnak mondható

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta: Alsózsolca bűnügyi-, közbiztonsági helyzete átlagosnak mondható. Az ismertté vált bűncselekmények évenkénti megoszlásában – sem összetételüket, sem azok volumenét tekintve – a 2010. január 1. óta eltelt időszakban nem történt jelentős változás. A városban évente átlagosan 160-180 bűncselekményt regisztrál a rendőrség, ezek egyötöde személy elleni erőszakos bűncselekmény.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában