Helyi közélet

2013.09.27. 18:55

A koldulás büntethető

Miskolc - A napokban írtunk arról, hogy Miskolcon lépten-nyomon kéregető emberekbe botlanak a járókelők.

Miskolc - A napokban írtunk arról, hogy Miskolcon lépten-nyomon kéregető emberekbe botlanak a járókelők.Az egyre növekvő koldulással kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a miskolci önkormányzat hatósági osztályának, ahonnan a következő választ kaptuk: a koldulás szabálysértési cselekménynek minősül.

A szabálysértési törvény szerint „...aki gyermekkorú személy társaságában koldul, szabálysértést követ el... aki közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el.”

Az önkormányzatnak a közterület-felügyelők révén van módja ellenőrizni a koldulókat. Ezt rendszeresen meg is teszik az illetékesek. A közterület-felügyelők több száz célellenőrzést tartottak már, s több mint ötven személlyel szemben intézkedtek is. (Figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés a szabálysértési hatóság felé.) A cselekmény a szabálysértési törvény szankciórendszerének megfelelően büntethető. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, legmagasabb összege 150 ezer forint. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, amennyiben valaki hat hónapon belül ismételten szabálysértést követ el, a bírság összege 70 ezer forintig terjedhet. A szabálysértés miatt a közterület-felügyelő is kiszabhat helyszíni bírságot. Arra vonatkozó kimutatás, hogy mennyien élnek Miskolcon koldulásból, nincs kimutatás – írja az önkormányzat.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában