Helyi közélet

2013.08.05. 09:04

Vízkorlátozás Ózdon - Nem locsolásra való a közkút

Ózd - Az elmúlt időszakban tartó forróság hozta felszínre az ózdi közkút kérdést. A helyi önkormányzat ugyanis még a júniusi ülésén fogadta el azt az előterjesztés, amely több kút elzárásárát, vagy korlátozását rendelte el.

Ózd - Az elmúlt időszakban tartó forróság hozta felszínre az ózdi közkút kérdést. A helyi önkormányzat ugyanis még a júniusi ülésén fogadta el azt az előterjesztés, amely több kút elzárásárát, vagy korlátozását rendelte el. Elsősorban a város romák lakta részén használták azokat a vízforrásokat, amelyek ingyen juttatták felüdüléshez a környéken élő családokat. Ők azonban nem rendeltetésszerűen használták - szólt a tanácskozáson az érvelés. Többször is előfordult, hogy kiskerteket locsoltak, fürdőmedencéket töltöttek föl, vagy egyszerűen csak pazarolták a vizet. Ezért döntött úgy a város, hogy a keletkezett 14 millió forint veszteséget így próbálják meg csökkenteni.

Három hete ez a helyzet

A nagy melegben azonban kellene a víz. Vasárnap kora délután jártunk a helyszínen, Ózd Tábla és Sajóvárkony elnevezésű részein. Az elzárt kutaknál csak a szárazságot láttuk, de a korlátozott állomásoknál vödrökbe csurgott a víz. Az egyéb híradásokban megjelent tíz-húszméteres sorok azonban nem fedik a valóságot. A Mekcsey úton bő három héttel ezelőtt tapasztalták először a korlátozást.

- Majd félórába telik, mire egy ötliteres kannát megtöltünk vízzel, egy óra kell ahhoz, hogy egy vödör tele legyen - vázolta a helyzetet a sajóvárkonyi Kovács Gyula. - Most már hetek óta ez a helyzet, és hiába panaszkodunk, semmi nem történik. Nem tudunk mást tenni, minthogy kivárjuk ezt az időt. A másik utcából és a harmadikból is ide járnak, így gyakorlatilag folyamatosan csurog a víz.

Pókos Márton szerint a nagy családosoknak - különösen a nyári hőségben - szükségük lenne a vízre, de egyelőre nem történt változás a kérdésben. Arra a kérdésünkre viszont már nem tudott egyértelmű választ adni, hogy miért nem kötik be a vezetékes ivóvizet, hiszen évek óta a közkútra járnak a környező családok.

Megrongálták, elpazarolták

Bíró Ferenc, az Ózdi Vízmű Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: a cég csupán az önkormányzat által elfogadott rendeletet teljesítette, az viszont tény, hogy az elmúlt években rengeteg közkutat megrongáltak, a vizet pedig nem arra használták, amire való. Ózdon közel harminc csapot zártak le, nagyjából hatvannál pedig korlátozták a felhasználást.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában