Helyi közélet

2013.08.06. 08:29

Vízkorlátozás Ózdon - Közkút vihar a kánikulában

Ózd - Az ózdi önkormányzat nem fizeti ki a felelőtlen vízpocséklást, továbbra is marad a korlátozás.

Ózd - Az ózdi önkormányzat nem fizeti ki a felelőtlen vízpocséklást, továbbra is marad a korlátozás.Továbbra is érvényben marad a közkútkorlátozás Ózdon, amelyet néhány héttel ezelőtt rendelt el a helyi önkormányzat. A korábban tapasztalt féktelen pocséklást szeretné ily módon megállítani a város, ami most leginkább a romák lakta településrészeket érinti. A júniusi - egyhangú testületi döntés után - az Ózdi Vízmű Kft. végrehajtotta a rendeletben foglaltakat. Közel harminc állomáson megszüntette a vízkivételt, további majd hatvan esetben pedig korlátozták a nyomást. Ez azt jelenti, hogy ez eddigi percenkénti ötven liter helyett, most már csak öt literhez juthatnak hozzá a vezetékes víz nélkül élő családok.

Senki nem hal szomjan

- Már tavaly decembertől vizsgáltuk a helyzetet, ami most már tarthatatlan volt. Tizenhárom millió forintba került a VSI-nek a közkút rendszer fenntartása, de számos helyen óriási pazarlást tapasztaltunk - árulta el érdeklődésünkre Bíró Ferenc, az Ózdi Vízmű Kft. ügyvezetője. - A mostani intézkedés azonban nem azt jelenti, hogy bárki élete veszélybe kerülne, mert jut hozzá a vízhez. Ugyanakkor a közkutak nem azért vannak felszerelve, hogy abból műanyag, vagy gumimedencéket töltsenek föl, kiskerteket locsoljanak, vagy esetleg lajtos kocsikkal vigyék el az állomásról. Sajnos ilyenre is volt példa, vagyis nem a rendeltetése szerint használták ezeket a közcsapokat.

Hétfőn délután az Ózdi Vízmű Kft. szakemberei több kútnál is ellenőrzést tartottak, ahol a vízkivétel sebességét mérték. Ennek a törvényi minimumnak mindenhol meg kell felelnie, de a korábbi állapotot nem állítják vissza.

- Órákat kell sorba állni a tűző napon - mondta a Sajóvárkonyon élő Kiss Zsolt. - Még a fenti részről is ide jönnek vízért, mert előttük több kút is leállt. Azt mondják azért, mert a gyerekek szétpocsolják a vizet. Ilyen hőségben nem csak a kicsik, hanem a felnőttek is szívesen megmosakodnak, ha gyalog sétálnak az utcán. Ha tíz ember összegyűlik a kút előtt, akkor akár két órát is várni kell a vízért. Sokan inkább a gyerekeket küldik kétliteres flakonnal, mert nem érnek rá sorban állni.

A pazarlást nem finanszírozzák

Az ugyancsak sajóvárkonyi Kovács Gyula szerint egyértelműen az lenne a megoldás, ha visszaállítanák az eredeti állapot. Mint mondta: a szolgáltató küldje ki a számlát, aki kifizeti az kifizeti, aki nem, az nem. De így nem maradhat a kútkérdés a városban.

Ezzel a szemlélettel azonban egyáltalán nem értett egyet Fürjes Pál. Ózd polgármestere kedd délutáni sajtótájékoztatóján kiemelte: a gazdaságossági szempont mellett az adót és rezsit fizető ózdiak érdekeit tartották szem előtt, amikor elrendelték a korlátozást és a kutak leállítását.

- Nyilván a kánikula miatt került felszínre ez a műbalhé, valamint a politikai ellenfelek próbálnak ebből hasznot kovácsolni - fogalmazott Fürjes Pál. - A többségi társadalom nem hajlandó tovább finanszírozni az ingyen vízkifolyást és a pazarlást. Volt olyan közkút, ahol egy év alatt, egymillió liter kivét történt. Ez pedig minden csak nem normális felhasználás. Az ipari mennyiségű lopást pedig a város és az ózdiak nem fizetik ki a jövőben.

ÉM-ME


Pártvélemények

Az ózdi közkutak korlátozásával kapcsolatban a parlamenti pártok is közleményeket jelentettek meg a hétfői nap során. Ezekből idézünk.MSZP: Bíznak benne, hogy a kánikula időszakára visszaállítják a vízszolgáltatást a közkutaknál Ózd szegények lakta városrészeiben, ellenkező esetben az MSZP a megyei kormányhivatal vezetőjéhez fordul. Gúr Nándor, a szocialisták borsodi elnöke szerint Ózdon épp akkor korlátozták a közkutak működését, amikor országszerte vizet osztanak a hőségben. A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy az ózdi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozzon a vízkorlátozás ügyével.

Jobbik: Egyed Zsolt közleménye szerint mélységesen felháborítónak tartják a DK és az MSZP "álszent hozzáállását az ügyhöz, mivel az ingyenélés elősegítése és a bűnözők támogatása minden tisztességes embert felháborít". A jobbikos politikus azt írta, Ózd "az ipari mennyiségű vízhasználat miatt" korlátozta a közkutak használatát, mivel ezzel a cigánytelepen élők 13 millió forintos kárt okoztak. Egyed Zsolt úgy véli, hogy a borsodi város "nem köteles milliókat költeni a cigányság pazarló életvitele miatt, miközben a város a magyar embereket sem munkával, sem lehetőségekkel nem tudja segíteni". A Jobbik szerint a megoldás Ózdon és az egész országban egy értékalapú társadalom létrehozása: "aki termel, az tud fogyasztani, aki nem termel, az nem fogyaszt" – zárul a közlemény.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában