Helyi közélet

2013.08.21. 13:36

Ünnepi kenyérszentelés Tokajban

Tokaj - "Szent István király munkássága hasonlít a ma átalakítási folyamataihoz."

Tokaj - "Szent István király munkássága hasonlít a ma átalakítási folyamataihoz."A római katolikus templomban kilenc órakor kezdődő szentmiséjét követően Tokaj városban sor került a hagyományos kenyérszentelésre. Ebből az alkalomból a megszentelendő kenyerek elhelyezésre kerültek a Jézus Szíve templom lépcsőinek emelvényén. A kenyereket Kertész Ferenc római katolikus esperes és Asztalos Richárd evangélikus alesperes urak szentelték meg. Ezt követően Májer János polgármester az összegyülekező hívőktől és érdeklődőktől azt kérte, hogy énekeljék el a Himnuszt.

Óriási átalakító munka

Ünnepi beszédében Májer József szólt Szent István király bölcsességéről, aki nem akart hűbéri viszonyban állni a bizánci császárral, s ezért a koronát a római pápától kérte, aki először vonakodott ezt megadni, hiszen a művelt nyugat emlékezetében még benne volt, „hogy a magyarok nyilaitól ments meg minket Istenem" félelem. De Asztrik püspök megnyugtatta a pápát, hogy István buzgó katolikus hívő és népét is erre tanítja. Végül is a pápától egy apostoli koronát kapott, amely lehetővé tette a püspökök kinevezését, szerzetes rendek alapítását. A királyt ezer karácsonyán koronázták meg Székesfehérváron. Ettől kezdve meghozta törvényeit. Tanító szerzeteseket hívott be az országba, a nép földművelésre történő megtanítására, az ige elsajátítására. Minden tizedik falunak egy templomot kellett felépítenie és plébánosát el kellett tartaniuk. Létrehozta a közigazgatást, a vármegye rendszer kialakításával. Minden vármegye élére ispánt állított. Megteremtette a törvényességet, leverte az ellene lázadókat (Koppányt).

Összefoglalva azt mondhatjuk róla,hogy hogy 70 éves koráig óriási átalakító munkát hozott létre, amellyel betagozta Magyarországot a nyugati királyságok közzé.

Munkássága hasonlít a ma átalakítási folyamataihoz - fogalmazott Májer János. Új államrendszer kiépítése folyik, a közigazgatás megújult, a nemzeti erők ebben a válság teli időszakban nem elsősorban a népre hárítják a terheket, hanem a bankokra és multinacionális cégekre. Ezért Magyarország állandó célpontja az Európai Unió támadásainak. Nem képesek elfogadni, hogy az unión belül hazánk egy nemzetpolitikát akar folytatni, amely nem sérti az unió érdekeit és jogi szabályozását. Egy Gárdonyi Géza idézettel fejezte be beszédét a polgármester: „Nem a pártpolitikából kell nemzeti politikát csinálni, hanem a nemzetpolitikából pártpolitikát". Végezetül megszelte az új kenyeret, megköszönve a szántó-vetők és molnárok, a pékek áldozatos munkáját. A megszentelt kenyeret a papok, a polgármester és társadalmi segítők szétosztották a közönség között.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában