Helyi közélet

2013.08.28. 16:22

Koraszülöttek ügye - Emmi: elemzési szakaszába érkezett a vizsgálat

Budapest, 2013. augusztus 28., szerda (MTI) - Megérkeztek az első vizsgálati eredmények és szakmai jelentések, így elemzési szakaszába érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban történt koraszülött-halálesetek vizsgálata - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2013. augusztus 28., szerda (MTI) - Megérkeztek az első vizsgálati eredmények és szakmai jelentések, így elemzési szakaszába érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban történt koraszülött-halálesetek vizsgálata - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint jelenleg az összegyűjtött adatok értékelése, elemzése zajlik, ami szintén időigényes folyamat, a teljes vizsgálatot csak ezt követően lehet lezárni.

A laboratóriumi analízisek során több mint kétszáz mintát elemeztek. Vizsgálták többek között az infúziókat, a koraszülötteknél alkalmazott tápszereket is, továbbá a szülészet és a koraszülöttrészleg közötti szállítást. "A rendelkezésre álló adatok alapján ezek szerepe nagy valószínűséggel kizárható" - olvasható az államtitkárság közleményében.

A járványügyi, illetve epidemiológiai vizsgálat során több olyan irány is felmerült, amely magyarázatot adhat arra, hogy mi okozhatta az észlelt haláleseteket augusztus 5. és 10. között, ezeket a hamarosan lezáruló járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálat és a később záródó nyomozás tudja és fogja egyértelműen tisztázni.

A bizottság munkája jelenleg a szakmai és tudományos szempontból megalapozott következtetések kialakításához szükséges elemzésekkel folytatódik. Ezek célja, hogy tisztázzák, milyen tényezők játszottak alapvető szerepet a halálesetekben.

Az Emmi közölte azt is, hogy az időben életbe léptetett szigorú járványügyi intézkedések hatékonynak bizonyultak. A miskolci kórház ellátási területén továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. Az addigi nyolc haláleset miatt Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 12-én rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még aznap este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a napokban közölte: a Miskolci Rendőrkapitányságon egy 37 éves miskolci férfi és egy 31 éves miskolci nő tett feljelentést. A két, egymástól független feljelentés szerint júliusban a kórházban megszületett gyermekük (egy-egy fiúgyermek) "halálában közrejátszhatott az egészségügyi intézmény valamely dolgozójának gondatlansága, mulasztása".

Két hete a nyomozó hatóságok a felderítés, az igazságügyi szakértői vizsgálatok lefolytatása és a bizonyítási eszközök beszerzése érdekében foglaltak le a kórházban meghalt koraszülöttekre vonatkozó iratokat. Az eljárás a betegellátást nem veszélyeztette és nem veszélyezteti - közölte akkor rendőrség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában