Helyi közélet

2013.08.30. 11:19

Kegyeletsértés történt 14 éve Szikszón

Szikszó - Szikszó kormányzati segítséget vár a volt szovjet hősi temető ügyében.

Szikszó - Szikszó kormányzati segítséget vár a volt szovjet hősi temető ügyében.Beigazolódott a kegyeletsértés és a nem szakszerűen elvégzett exhumálás gyanúja Szikszón a volt szovjet hősi temető 1999-ben történt feltárásánál. Az elmúlt napokban több emberi maradványt találtak a szikszói óvoda udvarán. Egy családjában személyesen érintett ukrán állampolgár, Zvarych Vladyslav kezdeményezésére – a nemzetközi egyezmények alapján - azért indult meg az eljárás, mert alapos volt a gyanúja arra: az 1999-ben történt exhumálást az akkori városvezetés, Panyik József polgármester vezetésével nem megfelelően, kegyeletsértően hajtotta végre. Az 1999-ben készült jegyzőkönyvek alapján mindössze 70-80 halottat helyeztek a szikszói köztemetőbe, pedig több mint 600-an nyugszanak az említett területen.

Két megoldás

Csütörtökön Szikszón Füzesséri József polgármester vezetésével egy bizottságot hoztak létre az ügy megnyugtató rendezésére. A bizottság tagja lett Zvarych Vladyslav ukrán állampolgár, az ukrán konzul és az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége első titkára, akik javaslatot fogalmaztak meg a Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottsághoz. Két lehetséges megoldás jöhet szóba: a szikszói óvoda udvaron található volt temető teljes feltárása és áthelyezése a köztemetőbe, vagy a köztemetőből történő 70-80 holtest visszaszállítása az eredeti helyére, és a kegyeleti hely újra kialakítása.

Füzesséri József mélységes felháborodása mellett annak is hangot adott: Szikszó önkormányzata nem rendelkezik azzal a forrással, amellyel az előző városvezetés hibájából történő problémát önerőből megoldhatná. Ezért kormányzati segítséget vár. Az elkövetkező napokban megkeresik a Miniszterelnöki Hivatalt, a Honvédelmi Minisztériumot, a Külügyminisztériumot, és az Önkormányzati Minisztériumot - bízva abban - hogy mielőbbi anyagi segítséget kapnak a nemzetközileg is preferált ügyben.

ÉM


Kapcsolódó cikkek:

Szikszó - Beigazolódni látszik a kegyeletsértés gyanúja Szikszón a volt szovjet hősi temető feltárásánál - adja hírül közleményében a szikszói önkormányzat.

Szikszó – Ukrán hozzátartozók kezdeményezésére Szikszón elkezdték az egykori tömegsírok feltárását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában