Helyi közélet

2013.08.13. 11:30

Jegyzet: Berágott

<em>Tetszik, nem tetszik, Traian Băsescu román államfő berágott a magyarokra. Illetve ez így nem igaz, néhány magyar politikusra, mert úgy érzi, az egyik állam képviselői a másik állam területén olyan kijelentéseket tesznek, ami messze túlmegy azon a határon, amelyet a vendégjog még elvisel</em>. <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete</strong>.

Tetszik, nem tetszik, Traian Băsescu román államfő berágott a magyarokra. Illetve ez így nem igaz, néhány magyar politikusra, mert úgy érzi, az egyik állam képviselői a másik állam területén olyan kijelentéseket tesznek, ami messze túlmegy azon a határon, amelyet a vendégjog még elvisel. Bánhegyi Gábor jegyzete.Néhány hete a székelyek földjén járva lehetett találni olyan településeket, ahol elvétve van csak román felirat, többségében magyarul írják az utcaneveket, a boltok cégérét. Hargitán több tíz településen áthaladva csak egy helyen volt rovásírással a település neve kiírva és a székely zászló is csak elvétve lobogott a települések polgármesteri hivatalain. Székely emberek sokaságával beszélgetve is úgy érződött, köszönik szépen, ha munka, egzisztencia van, akkor ők elvannak. Beszélhetnek és beszélnek is magyarul, a románokkal nincs különösebb gondjuk, éli mindenki a maga életét. A boltokban, vendéglátóhelyeken románul köszönnek, de pillanatok alatt váltanak át magyarra, ha anyanyelvünkön köszönünk vissza. Mintha négyszáz kilométerre a magyar határtól keletre Székelyföld szívében nem keseregnének annyit sorsukon a székely emberek, mint ahogy azt itthonról gondoljuk. Talán akkor tehetnénk értük még többet, ha egyebek mellett ezt is figyelembe vennénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában