Helyi közélet

2013.08.01. 12:30

Ha nem boldogul a bankválasztással, segítenek!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Minden eset más és más, ezért egyénileg kell meghozni a döntést – ha kell, tanácsadói segítséggel.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Minden eset más és más, ezért egyénileg kell meghozni a döntést – ha kell, tanácsadói segítséggel.Mától emelkedik a tranzakciós illeték, így ki-ki ennek fényében is átgondolhatja, érdemes-e bankot, bankszámla-csomagot váltania. Az Észak-Magyarország hétfői, keddi és szerdai számunkban a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivőjével, dr. Morvai Gáborral igyekeztünk mindehhez szempontokat adni. Az eddigiek kiegészítéseképp, a jobb érthetőség kedvéért még néhány információval segítjük olvasóinkat.

A tranzakciós illetéket a bank vallja be és fizeti meg az általunk indított tranzakciók után. Ám egyáltalán nem biztos, hogy ez az illeték megjelenik a költségeink között: ha a bank akarja (például az átutalás már egyébként is meglévő díjának emelésével), beépítheti, átháríthatja. Az is lehet, hogy továbbra is ingyenes lesz valakinek az összes, vagy meghatározott számú tranzakciója, mert a bankkal kötött szerződése az irányadó (ettől függetlenül a bank ugyanúgy megfizeti az illetékeket) A gyakorlatban már a tranzakciós illeték megjelenése előtt is a legtöbb számlacsomagban költsége volt a pénzfelvételnek, utalásnak is, és főleg a kártyás fizetés volt az, amit nem terheltek plusz költséggel.

Emelni csak feltétellel

Tehát nem szükségszerűen jelennek meg az illetékek, és nem feltétlenül a jogszabály által megállapított mértékben a fogyasztónál (a banknál viszont szükségszerűen megjelenik a fizetési kötelezettség az állam felé).

Ha egy számlacsomag tartalmaz egy díjtételt, például 0 forintos mértékkel, simán elképzelhető, hogy ezt később megemelik, így lesz a most még igen sok teljesen (vagy csak havonta néhány tranzakció erejéig) ingyenes csomagból költséggel terhelt csomag. A módosításról értesíteni kell a fogyasztókat, és emelni csak akkor lehet, ha a díjtételt már tartalmazta a szerződés, és az emelés lehetséges okait is rögzítették.

ÉM-SzK


Számlát választana?

A bankszámlaváltáshoz segítséget jelent a PSZÁF „Bankszámlaválasztó programja"

Aki számára ennek alkalmazása nehézséget jelent, forduljon a Pénzügyi Tanácsadó irodahálózat Miskolci Irodájához: Szemere B. 2. I. e. 10.

Tel.: 06/30-4873609


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában