Helyi közélet

2013.08.23. 07:54

Épül a Fesztiválkatlan lelátója

Tokaj - Először „null" szaldóval számolnak, de idegenforgalmi bevételeket fog generálni. Interjú Májer Jánossal, Tokaj polgármesterével.

Tokaj - Először „null" szaldóval számolnak, de idegenforgalmi bevételeket fog generálni. Interjú Májer Jánossal, Tokaj polgármesterével.Több nyilatkozatban is elhangzott, hogy e nyárra elkészül Tokajban a Fesztiválkatlan és az Operettszínház itt mutatja be a Csárdáskirálynőt, még a budapesti premier előtt. Ehhez képest nagy a csend a Fesztiválkatlan körül. Májer Jánostól, Tokaj polgármesterétől kérdeztük, hol tart jelenleg a giga beruházás.- Az Operettszínház augusztusi előadásai között csak bajai fellépések szerepelnek. Mi az oka ennek?

Májer János: Sajnos a kemény téli hideg, majd az azt követő hosszan elhúzódó csapadékos időjárás a kivitelezést elnyújtotta, olyannyira, hogy a kivitelező a vállalt határidőre nem tudta elkészíteni a létesítményt. Minden bizonnyal ebben a szezonban már nem lesznek előadások az építési munkálatok elhúzódása miatt, mert valószínű, hogy az épület őszre készül el. Ez azzal az előnnyel járhat, hogy az önkormányzat megfelelő intézménye kényelmesen be tudja lakni. Ezért az Operettszínházzal a közös beköszöntőt el is csúsztattuk.

- Miért csúszik a fesztiválkatlan építése?

Májer János: Mint ismeretes a 2012-es-13-as tél rendkívül hideg volt, a tartószerkezetek zsaluzatát és benne a betont gázzal fűteni kellett, hogy megkössön beton. Eljött azonban egy olyan hőmérsékleti határ, amikor már a fűtés sem segített, le kellett állítani a munkálatokat. Egy másik ilyen a munkát felfüggesztő időjárási tényező a tavaszi esőzés volt, permanensen esett, és az emberek nem tudták a betonszerkezetek vasszerelését végezni, és ha tudták is volna, az eső a betonból kimosta volna a cementet. Talán mindenki emlékszik arra, hogy az idén nem is volt tavasz. A kedvezőtlen időjáráson túl volt egy pótmunka igény is, amelynek elbírálása hónapokig húzódott és az érintett területeken nem folyhatott a kivitelezés. Mindezek okozták a létesítmény építésének csúszását.

- Mikorra várható az átadás és mikor tartják az első előadást?

Májer János: Jelen állás szerint az hiszem, hogy előadás a 2014-es szezonban lesz, azt remélem, hogy június közepétől.

- A katlanban kialakítandó üzlethelyiségek közül mennyinek van már bérleti szerződése?

Májer János: Még a katlan üzlethelyiségeinek a kiadásáról nem döntött képviselő-testületünk, mert azok a helyiségek hiányoznak a kivitelezés elmaradása során, amelyek kiadhatók lennének, azaz a vállalkozóknak bemutatható lenne. A kivitelező ugyanis az építkezéskor a nagy szerkezetek építésére koncentrál, hogy ezek ne maradjanak a hűvösebb időre. Most a lelátó, a színpad és a létesítményt körülvevő karéjszerkezet, parkoló építése folyik.

- Milyen bevételt vár a város a Fesztiválkatlantól?

Májer János: Reméljük, hogy a Fesztiválkatlan működtetésénél először „null" szaldóval, vagy szerény veszteséggel tudunk számolni, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy a katlan milyen idegenforgalmi bevételeket fog generálni, ez is az önkormányzatnál csapódik le. Fontos azonban megjegyeznem, hogy ez a létesítmény nemcsak a város érdekeit szolgálja, hanem az egész régióét is. Így bízom abban, hogy központi, alapítványi forrásokra is szert tudunk tenni a jövő évi működés finanszírozásához, hiszen az ország többi nagy szabadtéri színháza sem csak önkormányzati támogatásból működik. Egy repertoárjában színes műfajú létesítményt szeretnénk építeni, ahol a zenés darabok mellett megférnek a sportesemények, kiállítások, városnapok stb. A gazdasági helyzet javulásával, és az emberek jövedelemszerzésének emelkedésével, azt hiszem, a katlan látogatottsága, és ezáltal a bevételei is nőni fognak. Szeretnénk, ha a szlovák és a lengyel turisták is felkeresnék majd, akik szerencsére nagy számban vannak jelen városunkban. Mindenesetre a marketing munkát már most el kell kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában