Helyi közélet

2013.07.23. 18:26

Virtuális főhajtás az áldozatok előtt

Budapest, Tatárszentgyörgy, Kisléta - A tervek szerint minél több portálon megjelennek majd a romagyilkosságokra emlékeztető kisfilmek.

Budapest, Tatárszentgyörgy, Kisléta - A tervek szerint minél több portálon megjelennek majd a romagyilkosságokra emlékeztető kisfilmek.Az elkövetkező napokban pont kerülhet annak a gyilkosságsorozatnak a végére, amelynek során hat roma ember halt meg 2008 novembere és 2009 augusztusa között. A szerdai bírósági tárgyaláson az utolsó szó jogán szólhatnak a vádlottak, s a napokban megszülethet az elsőfokú ítélet. Erre a tényre kisfilmekkel – Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt főszereplésével – próbálja felhívni a figyelmet egy budapesti szervezet, a társadalmi ügyek kommunikációjával foglalkozó X Kommunikációs Központ.

Közömbös társadalom

– Újságíróként végigkövettem a romagyilkosságok történetét. Minden helyszínen ott voltam, majd a tárgyalások egy részét is végigültem – mondta lapunknak Varró Szilvia, az XKK igazgatója, aki korábban dolgozott többek között a Magyar Narancsnál, a Népszabadságnál, a Klubrádión.

– Megdöbbentett a társadalom közömbössége. Hogy mennyire nem töri át az ingerküszöböt, hogy egy 4 és féléves kisfiúnak is meg kellett halnia, egy 40 körüli asszony testét pedig lyukasra szaggatták a golyók – magyarázta, mi inspirálta a kezdeményezést. A kisfilmekkel szeretnék elérni, hogy minél szélesebb körben elevenítsék fel az áldozatok emlékét, és hajtsanak előttük fejet virtuálisan. Bevontak egy filmrendezőt, Vágvölgyi B. Andrást a munkába, majd színészeket kerestek, akik elvállalják a szerepet.

– Bárkit hívtunk, azonnal igent mondott – jegyezte meg Varró Szilvia, és hozzáfűzte, annak ellenére, hogy fizetni nem tudtak a munkáért. A kész kisfilmeken – négy készült, mindahány két-három percesek – a színészek felelevenítik a gyilkosságok helyszínein történteket a jegyzőkönyvek, bírósági tárgyalások, a vádirat és a korabeli tudósítások alapján.

Négy film készült

– Szeretnénk elérni, hogy a filmeket minél többen tegyék ki honlapjukra, portáljaikra ráadásul egyetlen napon – folytatta. Sok-sok céget, civil szervezetet, jobb- és baloldali médiát kerestek meg ezzel a kéréssel, és várakozáson felüli volt a támogatás. – Szinte mindenki az első szóra vállalta. Ebből is úgy gondoljuk, hogy nem is közömbösek az emberek, csak a megfelelő csatornát kell megtalálni hozzájuk.

Az első két film már szerdán több portálra is felkerül az említett bírósági tárgyalás apropóján. A további forgatókönyv az ítélethirdetés napjától is függ, de az biztos, szeretnék, ha augusztus 2-án minél több felületen emlékeznének a történtekre. Azért épp ezen a napon, mert ez a roma holokauszt, s egyben a kislétai gyilkosság napja.

ÉM-HM


A romák elleni támadássorozat

  • 2008. július 21., Galgagyörk : Ismeretlenek több lövést adtak le három lakott házra.
  • 2008. augusztus 8., Piricse: Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két lakott házra, G. Magdolna megsebesült.
  • 2008. szeptember 5., Nyíradony, Tamásipuszta: Több lövést adtak le egy lakott házra
  • 2008. szeptember 29., Tarnabod: Öt lakóházra tűzfegyverekkel lövéseket adtak le, több házra Molotov koktélt dobtak.
  • 2008. november 3., Nagycsécs: Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd az ott lakók közül az ablakon át lelőtték N. Tibornét és sógorát, N. Józsefet. N. Tibor megsebesült.
  • 2008. december 15., Alsózsolca: R. Krisztiánt favágás közben a saját udvarán kispuskával megsebesítették.
  • 2009. február 23., Tatárszentgyörgy: Molotov-koktélokat dobtak egy házra, az onnan kimenekülő Cs. Róbertet és a 4 és féléves kisfiát, Cs. Robikát közvetlen közelről puskával lelőtték, lányát Cs. Biankát súlyosan megsebesítették.
  • 2009. április 22., Tiszalök: A munkába induló K. Jenőt saját udvarán lelőtték.
  • 2009. augusztus 3., Kisléta: Fegyveresek otthonában támadták meg B. Máriát és 13 éves lányát. Az asszonyt kivégezték, lányát, Tímeát életveszélyesen megsebesítették, maradandó egészségkárosodást szenvedett.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában