Helyi közélet

2013.07.02. 10:44

Tanulni akarsz? Irány a posta!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az idén csekken kell befizetni a tankönyvek árát. De mi történik, ha valaki nem tartja a határidőt?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az idén csekken kell befizetni a tankönyvek árát. De mi történik, ha valaki nem tartja a határidőt?Nemrég vette ki a postaládájából Szabóné Mike Orsolya kétgyermekes édesanya azokat a borítékokat, melyek a tankönyvek árát tartalmazó csekkeket rejtették.– Meglepődtem, amikor kibontottam a borítékokat, mert nem tudtam róla, hogy az idén csekken kell befizetnem a tankönyvek árát – osztotta meg lapunkkal gondolatait az édesanya.

Hatvanezer

– Az az igazság, hogy vegyesek az érzelmeim az új eljárással kapcsolatban. Egyrészt felmerül bennem, hogy miért kell ilyen hamar fizetni, másrészt viszont egyszerűbbnek tartom ezt a megoldást, mint amikor az iskolában bajlódtunk a pénzzel.

Orsolya hozzáteszi: két gyermekének közel 60 ezer forintba kerülnek a tankönyvek. Azért ilyen sokba, mert nagylánya gimnáziumba megy, speciális matek tagozatra, így sok matekkönyvre lesz szüksége. A családnak nagy gondot nem okoz, hogy augusztus 15-e a fizetési határidő, az édesanya úgy fogalmaz: „így is, úgy is ki kell fizetni, az iskolakezdésre pedig, mint minden évben, már az idén is tettünk félre."

Ám nem minden szülő ilyen szerencsés. A Facebookon felháborodott édesanyák osztják meg egymással gondolataikat. Véleményük szerint időben kellett volna a családokat tájékoztatni a fizetés új rendjéről, a határidőt pedig nem kellett volna előrehozni a nyárra, amikor a családok táborozásra, nyaralásra költik a pénzüket. A szülőknek kiküldött levélben egyébként július 31-e szerepel határidőként, de a híradásokból tudjuk, hogy ezt meghosszabbították augusztus 15-ére.

Szerettünk volna többet megtudni a tankönyvek árának kiegyenlítésével kapcsolatban, de úgy tűnik, az iskolákhoz sem jutott el sokkal több információ. A nevük elhallgatását kérő tankönyvfelelősök lapunknak elmondták: a tanév utolsó napjaiban kaptak tájékoztatást a központosított tankönyvbeszerzésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től (Kello) a fizetés új módjáról, ezért amelyik iskola tehette, a tanévzárón közzé tette az információt. Azt azonban nem tudni, hogy ez hány szülőhöz jutott el.

Válaszra várva

De ezenkívül is rengeteg a bizonytalanság. Nem tudják például az iskolák, hogy mikor szállítja a terjesztő a tankönyveket az iskolába. Ezzel kapcsolatban azt az utasítást kapták a Kellótól, hogy egész nyáron álljanak rendelkezésre. Nem tudni azt sem, hogyan lehet visszaküldeni azokat a könyveket, melyek mégsem kellenek a diáknak. Azt sem tudni, hogyan vásárolnak meg egy-két könyvet azok, akik egyébként ingyenes tankönyvekre jogosultak, és az sem világos, hogyan lehet a könyvtári állományból biztosítani az ingyenes tankönyveket, hiszen minden rászoruló diák számára megrendelték az iskolák az új könyveket. Sőt, az sem tudják az iskolák, hogy mi történik akkor, ha valamelyik szülő nem fizeti be a csekket, vagy ha nem a határidőre fizeti be.

Mindenki megkapja

A köznevelési államtitkárság közleményében azt írja, hogy szeptemberben minden gyermek kezébe veheti a tankönyvcsomagját. Hozzáteszik: Magyarországon a gyermekek több mint fele ingyen kapja meg a tankönyveket, közöttük az elsősök is.

Jönnek a Kello-pontok

Több iskolában eddig is gyakorlat volt, hogy már a nyáron ki kellett fizetni a tankönyveket – mondta lapunknak Bakos Erika, a Kello oktatási vezetője. Jelezte: azért vezették be a csekkes megoldást, hogy a szülőknek ne kelljen augusztus utolsó napjaiban órákat várakozniuk az iskolában a befizetésre. Hangsúlyozta: a nyári fizetésre a jogszabály lehetőséget ad.

Megtudtuk azt is, a Kello minden diák számára kiszállítja az iskolákba az egyénre szabott tankönyvcsomagokat, melyet a tanuló a befizetett csekk bemutatásakor kap meg. Az oktatási vezető véleménye szerint, ha a szülők mégsem tudnak fizetni, az iskolák valószínűleg nem hagyják tankönyv nélkül a gyerekeket.

Hozzátette: szeptemberben még lehetőség lesz pótrendelésre és a felesleges tankönyvek visszaküldésére. Aki beiskolázási utalvánnyal szeretne fizetni, annak érdemes várnia, a nagyobb városokban ugyanis úgynevezett Kello-pontokat hoznak létre, ahol az utalványt is elfogadják majd. A tankönyvforgalmazásból származó hasznot az iskolák tartós tankönyvek vásárlására fordíthatják, melyek az iskolai könyvtárat gyarapítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában