Helyi közélet

2013.07.31. 15:51

S.O.S., bankszámlát váltanék!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mégis hogyan lehet a költségeket minimalizálni, kikerülni, miként lehet bankot váltani, s egyáltalán érdemes-e?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mégis hogyan lehet a költségeket minimalizálni, kikerülni, miként lehet bankot váltani, s egyáltalán érdemes-e?

Még mindig tele vagyunk kérdésekkel: Érdemes-e a hitelintézeti számlák emelkedése miatt váltanunk? A bankváltás, azaz a folyószámla-megszüntetés jár-e költségekkel? És ha igen, milyen tételeket terhelhet ránk a bank?

Csak kérésre szűnik meg!

– Miközben a hitelintézeti számlatermékek díjai emelkedő tendenciát mutatnak, az emberek még mindig bonyolult, időigényes adminisztrációs folyamatként tekintenek a bankváltásra, amellyel csak viszonylag kis megtakarítás érhető el. A bankváltással kapcsolatos eljárásra nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében a Magyar Bankszövetség ajánlása foglalja össze. Ráadásul a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben hagy kívánnivalót maga után – vetette előre a Pénzügyi Tanácsadó Hálózat szóvivője, dr. Morvai Gábor. – A problémát érzékelve a PSZÁF vezetői körlevelében fogalmazták meg azt az elvárást, hogy az intézmények készítsenek egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak.


[poll id="429"]


Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra: a bankváltás nyomán a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A számla megszüntetésekor a legtöbbször azért merül fel költség, mert hosszabb ideje inaktív volt a fogyasztó, és a rendszeres díjak tartozásba fordították az egyenleget. Egyebekben az egyszerű bankváltás az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap, tanácsadó irodáinkban mi is igyekszünk minél több ehhez szükséges információt megosztani az ügyfeleinkkel – hangsúlyozta a szakértő.

ÉM-SZK


Mire ügyeljünk nyitáskor?

Mire érdemes figyelni egy új bankszámla nyitásánál? Milyen szempontok alapján tanácsos dönteni? – tudakoltuk a szakértőtől.

– Érdemes tudatosítani a számlahasználati szokásokat. Van, aki ragaszkodik a készpénzhez, a személyes ügyintézéshez, míg mások az interneten keresztül szeretik intézni pénzügyeiket. Ma már rendkívül sok számlacsomag létezik, amelyek csak akkor lehetnek előnyösek, ha megfelelően kihasználjuk az adottságaikat. Több olyan számlacsomag van, amely még mindig lehetővé teszi, hogy havonta 2-3 alkalommal ingyenesen lehessen készpénzt felvenni az ATM-ből, és sok esetben az sms-értesítésekért sem állapítanak meg külön díjat. A végleges döntés előtt több pénzintézet ajánlatát érdemes górcső alá venni, erre kiválóan alkalmas a már említett ingyenes bankszámlaválasztó program – nyomatékosította dr. Morvai Gábor.


Kapcsolódó cikk:

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hogy járunk jobban vásárláskor? – a dilemma a régi, s küszöbön a változás...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában