Helyi közélet

2013.07.31. 10:48

Ősztől átépítik a Kandó teret

Miskolc - A Tiszain a villamoshurok mindkét vágányát a korábbi pályafelújításból kinyert, használt, de jó állapotú vágányokból fogják cserélni.

Miskolc - A Tiszain a villamoshurok mindkét vágányát a korábbi pályafelújításból kinyert, használt, de jó állapotú vágányokból fogják cserélni.Az új Skoda villamost ezrek várták Miskolcon néhány héttel ezelőtt, de mi a helyzet a Zöld Nyíl kapcsán megépült, illetve átalakult villamos-megállókkal? Mikor és miként történik például a megállók takarítása?

- A megállók környezetében lévő zöld felületet, virágágyásokat kigyomlálták, azokat rendbe tették, mint ahogy a szemetesek kiürítését, a megállók takarítását is végi a Városgazda Kft. A takarítás és a szemetesek ürítése napi rendszerességgel történik, a zöld felületeket gyomtalanítása pedig a napokban is folyamatos. - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője, aki hozzátette: minden megállóban kamera kerül elhelyezésre, ami biztos javíthat a garázdák és falfirkálók elleni helyzeten, ugyanakkor nagyobb védettséget ad a villamosra várakozóknak és maguknak a „megállóknak" is, valamint az esetleges rongálások esetén gyorsabb intézkedést és azonosítást tesz majd lehetővé. De kamerák lesznek az új villamosokon is.

Felvetettük, hogy még mindig akad olyan megálló, amelyik nincsen teljesen készen (például a DVTK stadionnál). Mikor kerülnek mindezek sorra?

Nem bontják el

- Ezeknek lényegében nem építési, hanem dekorációs munkálatok, amelyek még ez évben befejeződnek, így a DVTK megálló is elkészül, a klub szurkolóival és vezetésével is egyeztetett módon - fogalmazott Pásztor Imre, aki cáfolta azt a szóbeszédet, mely szerint a Tiszai pályaudvaron, egészen pontosan a Kandó Kálmán téren lebontják az MVK már-már jelképes kis épületét.

- Az MVK egyelőre nem tervez bontást. Sokkal inkább átalakítást, felújítást, vagyis a Kandó Kálmán tér mostani átépítés során a vágányokat és a váltókat cserélik ki - mondta. - A munka két részletben, októberben majd decemberben történik meg, és a felújítás alatt villamospótlók szállítják az utasokat a Tiszai pályaudvar és a Selyemrét között.

Miért van erre szükség? A Tiszai pályaudvaron a villamos végállomása, a Kandó Kálmán tér nem képezte részét a Zöld Nyíl villamosprojektnek, így ott semmiféle modernizációt, átépítést nem tudtak megtenni. Eddig. A hurokban lévő vágányhálózat, de különösen a váltók már annyira elhasználódtak, hogy azok további biztonságos és balesetmentes üzemeltetése nagyon bizonytalan, ráadásul a Kandó végállomás így az új villamosok fogadására sem volna alkalmas, úgyhogy a felújítás tovább nem halasztható.

- Ahhoz, hogy a jelentős értéket képviselő új villamosok biztonságosan tudjanak a végállomásra bemenni, még idén el kell végezni a vágányok és váltók cseréjét - árulta el Pásztor Imre. - A villamoshurok mindkét vágányát a korábbi pályafelújításból kinyert, használt, de jó állapotú vágányokból fogják cserélni, és két új váltót is beépítenek. Az új vágányok sínkoronája magasabb lesz, hogy az új villamosok szintben legyenek majd a peronokkal. A pályafelújítás azért csak októberben kezdődik, mert nem szeretnénk megnehezíteni a közlekedést pont iskolakezdéskor, hiszen ilyenkor sokan akár először használják a miskolci közösségi közlekedést, sokan érkeznek vonattal és szállnak át villamosra a Tiszain, és azt szerettük volna, ha szeptemberben az iskolakezdés az első.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában