Helyi közélet

2013.07.18. 18:31

Miskolcon maradhatna a páratlan gyűjtemény?

Miskolc - A miskolci önkormányzat vizsgálja a lehetőségét a magángyűjtemény átvételének.

Miskolc - A miskolci önkormányzat vizsgálja a lehetőségét a magángyűjtemény átvételének.Arról többször írtunk: Barna György miskolci gyűjtő szívügye, hogy 45 év alatt összeállt gyűjteményeit még életében méltó helyen tudja. Nem elsődleges célja az eladás, sokkal inkább az, hogy megfelelő jogi garanciát kapjon arra: biztosítják a gyűjtemény(ek) méltó elhelyezést, fenntartást, olyan helyen, hogy az a közösségek számára legalább egy emberöltőn át látogathatóak legyenek. E szándékát a csütörtöki sajtótájékoztatón is megerősítette. Bejelentette az is: a gyűjtemények egy részének sorsa felől már nyugodt lehet. Ugyanakkor Európa legnagyobb népviseleti kiállításának, amely szívének legkedvesebb, még keresi a gazdáját. Elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatott Eger városával, amikor Kiss Gábor alpolgármester a miskolci önkormányzat nevében megkereste: szeretnék, ha Európa legnagyobb, 4 ezer darabos, 600 komplett öltözéket tartalmazó népviseleti gyűjteménye a városban maradna. Ennek hírére a tulajdonos augusztus közepéig Egertől a tárgyalások felfüggesztését kérte.

Kiss Gábor alpolgármester elmondta: a gyűjtemény sorsának felvállalásához több feltétel szükséges. Sokat lendített, hogy a múzeum a város fenntartásába került.

– Bár a legvégét még nem látjuk a történetnek, de feltett szándékom, hogy megkeressük a lehetőségét annak, hogy széles társadalmi elfogadottság mellett megszülessen a szándéknyilatkozat, s a gyűjtemény a városban maradhasson.

Pusztai Tamás múzeumigazgató elmondta: a múzeumon belül egyébként is átalakításokat terveznek: a Kárpát-mendence népviseleti gyűjteményének a képtárral átellenes oldalon lehetne helyet találni. Az irodai funkciók áttelepítésével mintegy 300 négyzetméternyi hely szabadulhat föl. Barna György gyűjteményének jó alapul szolgálna a múzeum gazdag néprajzi gyűjteménye, amely kiváló kezelőinek személye garancia arra, hogy a népviseletek is jó kezekbe kerüljenek.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a Pannon-tenger Múzeuma, a néprajzi és a népviseleti kiállítás, a Sience Múzeummal együtt olyan kínálatot jelent – utazást a múltból a jövőbe – amelyért önmagában is érdemes lesz Miskolcra látogatni. nem tagadta: ez egy több éves program, s még a költségek sem tisztázottak.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában