Helyi közélet

2013.07.26. 13:39

Közlemény - Csökkent a munkanélküliek száma Miskolcon

Miskolc - 2013 első félévében jelentősen csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Miskolcon az elmúlt év azonos időszakához képest.

Miskolc - 2013 első félévében jelentősen csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Miskolcon az elmúlt év azonos időszakához képest.Míg 2012 első félévében 11 161 állásnélkülit regisztráltak a borsodi megyeszékhelyen, addig 2013 első hat hónapjában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Hivatalának adatai szerint 9767 főt tartottak nyilván. Csaknem 1400 -al kevesebbet, mint egy évvel korábban. A kedvező folyamatot a városban élő álláskeresők esetében is jelentős mértékben a kiterjedt közfoglalkoztatás és az egyéb aktív foglalkoztatási, képzési támogatások és foglalkoztatási programok eredményezték. Egy másik mutató is javuló tendenciát mutat. Míg a munkaképes lakosság számához viszonyítva, az állástalanok aránya 2012-ben 10, 08 %-ot tett ki, addig 2013-ban ez a szám 8,93 %-ra csökkent.

A nyilvántartott álláskeresők száma alapján, a munkanélküliségi arány Miskolc város esetében 2013. júniusban 13,1% volt, ez 1,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve, s jóval kevésbé haladta meg az országos mutatót (11,2%).- közölte kérdésünkre a Munkaügyi Hivatal.

Idén márciusban Borsod-Abaúj-Zemplén valamennyi kistérségében, így Miskolcon is megkezdődött a közfoglalkoztatás az országos és kistérségi Start munkaprogramokban. Ez mindenütt sok száz álláskeresőnek jelent átmeneti munkát, főleg a vízügy, az erdészet és mezőgazdaság területén, valamint az önkormányzatoknál.

A miskolci járás területén a közfoglalkoztatás támogatására 2013-ban több mint 3,5 milliárd Ft-ot használhat fel az illetékes kirendeltség, amely 79%-kal haladja meg a 2012-ben erre felhasznált összeget. Ez az összeg a kistérségi startmunka mintaprogramok, az országos startmunka programok, valamint a települési önkormányzatok hagyományos közfoglalkoztatási programjai során használhatók fel.

A miskolci járási munkaügyi kirendeltségen bejelentett munkaerőigények száma is kedvezően alakult, s a megyei tapasztalattal ellentétben nemcsak az aktív munkaerő-piaci eszközökkel támogatott állások száma emelkedett, hanem azoké is, melyek nem társultak ilyen támogatással. A félév folyamán a járási kirendeltség 12,2 ezer üres állást vett nyilvántartásba, melyekre az állások betöltéséhez megadott szempontok szerint kiválasztott álláskeresőket közvetítette.

A miskolci önkormányzat, az Új Széchenyi Terv keretében nemrégiben 400 milliós támogatást nyert el a miskolci Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére. Az összességében 800 milliós beruházásnak köszönhetően mintegy 62,5 hektáron kezdődhetnek meg a fejlesztések.A város vezetése beruházástól újabb munkahelyek létesítését várja.

- Koczák Szilvia sajtószóvivő, Miskolc M.J.V. Polgármesteri Hivatala, Polgármesteri Kabinet -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában