Helyi közélet

2013.07.12. 13:45

Közlemény - A Tokajra zúdult vihar károkozásairól

Tokaj - 2013. július 11-én orkánszerű vihar és csapadék zúdult Tokaj Városára.

Tokaj - 2013. július 11-én orkánszerű vihar és csapadék zúdult Tokaj Városára. 15 óra 30 perc és 16 óra között mintegy 45 mm vagy azt meghaladó mennyiségű eső esett óriási intenzitással, amelynek a károkozását a rendkívüli vihar fokozta. A vihar gócpontja a város északi területén alakult ki. Ennek esett áldozatul a Szakorvosi Rendelőintézet és a város főtere is. Itt történtek a legnagyobb károkozások. Mindezen kívül a vihar hatása kiterjedt az egész városra, kisebb intenzitással.

A Szakorvosi Rendelőintézet esetében a szél megbontotta a tetőszerkezetet, magával rántva azt, melynek következtében az épület 1/3-a teljesen beázott két szinten (elázott a nappali kórház, a sebészet, és az orvosi ügyelet). Beáztak az elektromos és kommunikációs kábelek is. Ezért az épületet áramtalanítani kellett, így a mai nap folyamán a szakorvosi rendelés szünetel. Az ügyelet tekintetében intézkedés született arra, hogy azt eddig még meg nem határozott ideig az Anya- és Csecsemőgondozó épületében (Tokaj, Városház köz 1.) helyezzük át a mai naptól kezdődően, a hívószáma változatlanul hagyása mellett.

Súlyos kárt okozott a 38-as főközlekedési úton, hogy az Izraelita temetőnél egy nagy méretű fenyőfát gyökerestől kidöntött a vihar, amely ráborult a 38-as főközlekedési útra és a magasfeszültségű vezetékre, ezzel megszüntetve Tokaj és Bodrogkeresztúr között a közlekedést, valamint a térségnek az áramszolgáltatását.

Ugyancsak magasfeszültségű villanyoszlop borult ki a Tokaj, Bajcsy-Zs. út 1. számnál a vasúti töltés mellett, amely megint megakadályozta a környező szektornak az elektromos ellátását. Tokajban az elektromos ellátás egyes területeken este 19 óráig szünetelt, míg más területeken az áramszolgáltató ma reggel 7 órára helyezte üzembe az áramszolgáltatást.

Súlyos károk keletkeztek ezáltal, hogy a kicsavart fák tetőszerkezetekre, kandelláberekre, térfigyelő kamerára borultak és azokat kitörték.

A helyreállítást a Városi Kincstár a vihart követően a fák felaprításával megkezdte és be is fejezte. A károk kiterjedtek lakóingatlanokra, többek között önkormányzati és magánlakásokra is. Itt főleg tetőcserepet és kupás cserepet sodort le a vihar a héjszerkezetről. De beázási kár keletkezett az Általános Iskolában, az Időskorúak Otthonában, Tokaji Ferenc Gimnáziumban, a Széchenyi István Középiskolai Kollégiumban, a Múzeumban, a Városi Kincstár által kezel lakóingatlanokban, műhelyekben.

A városi önkormányzat kincstári dolgozói ezekben az esetekben is az önkéntes tűzoltókkal együtt elkezdték a helyreállítást.

Sajnos az idő változatlanul csapadékos, ami a fóliás takarás esetében nem biztosítja a beázásnak a teljes megszüntetését.

A Szakorvosi Rendelőintézetben 2013. július 15-én (hétfőn) az áram és a kommunikációs rendszer helyreállítását követően szeretnénk a rendelést elkezdeni, a rendelőknek a bizonyos fokú átcsoportosításával. Mindez abban az esetben lehetséges, ha újabb viharkárok nem keletkeznek.

A városvezetés felvette a kapcsolatot a biztosító társasággal felmérve a károknak a mértékét és mennyiségét, amelyet hétfőn jelent a biztosítónak, illetve akkor adja be vis maior támogatás iránti igényt is.

Szeretném megköszönni a Szerencsi Tűzoltóság, a Tokaji Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Városi Kincstár dolgozói és közmunkásai valamint a lakosságnak a céltudatos és hatékony munkáját a kárenyhítésben.

Májer János, Tokaj polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában