Helyi közélet

2013.07.26. 16:07

Gombatámadás a templomban!

Miskolc - Veszélybe került a miskolci ortodox templom épülete és Közép-Európa legjelentősebb ikonosztáza is.

Miskolc - Veszélybe került a miskolci ortodox templom épülete és Közép-Európa legjelentősebb ikonosztáza is.Veszélybe kerültek a Miskolci Ortodox Múzeum felbecsülhetetlen értékű műkincsei, mert az épület tetőszerkezetét gombafertőzés támadta meg – hozták nyilvánosságra pénteken. A bajt dr. Kárpáti László muzeológus fedezte fel, még tavaly. Egy, a vizsgálatra felkért szakértő megerősítette a szomorú tényt, azonosította a gombát és sürgősségi cselekvési tervet dolgozott ki (még 2012-ben), amelynek megvalósítása hozzávetőleg 4 millió forintot igényel. Ha a helyreállítás elmarad, a tetőszerkezet összeomolhat. Az egyházközség nevében a Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány a város segítségét kérte a város vezetésétől.

Félmillióval indítanak

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Kiss Gábor alpolgármester bejelentette, hogy ő, valamint Molnár Péter és Szabó Sándor önkormányzati képviselő a mecénás Alapból, illetve a képviselői alapjukból összesen 500 ezer forinttal támogatják az épület helyreállítását, s bíznak abban, hogy mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Kérdésünkre dr. Kárpáti László elmondta: amikor öt évvel korábban járt a tetőtérben, a gombásodásnak nem találta jelét, ami azt mutatja, hogy igen gyorsan terjed, tehát a beavatkozás ugyancsak sürgős. Nem várhat sokáig a tetemes guánó és galambtetem eltávolítása sem. A munkálatokhoz külső állványozás szükséges, a „beteg” fedélszék teljes eltávolítása, cseréje „nyári munka”. Viszont jövő nyáron elkezdeni már kockázatos volna, mert egy esetleges nagy havazástól az egész tető beszakadhat, maga alá temetve a híres ikonosztáz is.

Dr. Bokányi Ljudmilla alapítványi elnöktől az eddigi késlekedés okáról megtudtuk: arra vártak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyerik a kért támogatást, de elutasították a pályázatukat. A közhasznú alapítvány számlaszámot nyitott, amelyre várják a további felajánlásokat.

ÉM-SzK


Ide várják a pénzadományt

A Miskolci Ortodox Múzeumért Közhasznú Alapítvány számlaszáma

Budapest Bank 10102718-10371815-00000002

Megjegyzés: A Templom megmentésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában