Helyi közélet

2013.07.26. 17:06

A félszocpolra még várni kell

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aki új lakást akar vásárolni vagy építeni, az már számíthat az állami támogatásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Aki új lakást akar vásárolni vagy építeni, az már számíthat az állami támogatásra.„A nemrégiben visszahozott, most már lakásépítési támogatásnak nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá!” – olvashatjuk különböző hírportálok felhívását. A lakásra vágyók jelenleg is sokan érdeklődnek a pénzintézeteknél a támogatás feltételeiről, de még többen várják a félszocpolt, mely a használt lakások vásárlásához nyújtana segítséget. Ez utóbbi egyelőre döntésre vár, egyes hírportálok úgy tudják, a kormány majd csak a választások előtt foglalkozik a témával.

Új lakásra

De amíg az megszületik, érdemes tanulmányozni a szocpol feltételeit, melyet a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szóvivőjének, Morvai Gábornak a segítségével gyűjtöttünk össze.

A szocpol legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás, valamint ház vásárlása, illetve építése esetén igényelhető. Nem tekinthető új lakás építésnek a családi ház vagy ikerház tetőterének beépítése akkor sem, ha ezáltal a tetőtérben teljesen önálló lakást alakítanak ki. A társasházi tetőterek beépítése, valamint családi házak, ikerházak emeletráépítése azonban olyan új lakásnak minősül, amelynek létrehozásához igényelhető lakásépítési kedvezmény.

Fontos tudni, hogy a szocpol olyan ingatlanok után igényelhető, melyek telekár nélküli, nettó alapterületre számított nettó (áfa nélküli) négyzetméterenkénti ára nem haladja meg a 300 ezer forintot, illetve alacsony energiafogyasztású épületek esetén a 350 ezer forintot.

Tartozás nem lehet

A jogszabály szerint a szociálpolitikai támogatást azok a házasok, párok, egyedülállók igényelhetnek, akik nevén nincs lakás. Feltétel, hogy ne legyen a házaspár egyik tagjának se köztartozása, és legalább az egyiküknek legyen minimum fél éves bejelentett munkaviszonya. Fontos kritérium továbbá az is, hogy a leendő ingatlannak minimum B energetikai besorolásúnak kell lennie, illetve a jogosultsághoz legalább 2 meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges. Az utánuk járó támogatási összeg változó, attól függően, hogy mekkora az ingatlan alapterülete, illetve hogy milyen a már említett energetikai besorolása.

Van több segítség

Ezenkívül fontos, ha még nincs gyerek - vagyis az állam megelőlegezi a szocpolt -, akkor csakis abban az esetben lehet igényelni, ha az illető házastársi kapcsolatban van, valamint egyik fél sem töltötte be a 40. életévét. A gyermekvállalás határideje egy gyerek után 4, míg kettő esetén 8 év, jelezte a szóvivő.

Hozzátette: az otthonteremtés más állami támogatások is segítik, melyeket érdemes igénybe venni. Ilyen az állami kamattámogatással segített lakáshitel (otthonteremtési kamattámogatás), a fiatalok és gyermekes családok állami kamattámogatása (fiataloknak és gyermekes családoknak nyújtott állami kamattámogatás), valamint a szintén az állam által támogatott lakáscélú előtakarékosság (lakáskassza).

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában