Helyi közélet

2013.06.10. 13:38

Több térségre másodfokú riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután.

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután.

Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyeket erős szél kísér, és nagy jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint az egész országban készülni kell heves zivatarokra. Emiatt az ország 13 megyéjében - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében -, valamint a fővárosban van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés.

Emellett az egész országban felhőszakadásra is készülni kell, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat, ezért országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: hétfőn többfelé várható zivatar. A heves zivatarokban a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 90 kilométert, és három centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Felhőszakadás is lehet, 30-40 millimétert meghaladó csapadékkal. A meteorológiai szolgálat azt írta: heves zivatarok nagyobb valószínűséggel a Nagykanizsa-Esztergom vonaltól keletre alakulhatnak ki, főként a nap második felében. Ettől a vonaltól nyugatra is lesznek zivatarok, de a heves kísérőjelenségeknek kisebb az esélyük.

Kedden napközben elszórtan várható zivatar. A jelenlegi előrejelzés szerint heves zivatar kialakulásának kedden már kisebb a valószínűsége, de felhőszakadásra, vagyis rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékra továbbra is számítani lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában