Helyi közélet

2013.06.20. 11:41

Novemberre elkészül a Patak utcai mélygarázs

Miskolc - Az érdemi munkák a jövő héten kezdődnek, tudtuk meg a kivitelező cég vezetőjétől.

Miskolc - Az érdemi munkák a jövő héten kezdődnek, tudtuk meg a kivitelező cég vezetőjétől.

November közepére készülhet el – ez az új határidő – a Patak utcai mélygarázs, tudtuk meg Komáromi Gyulától, az Adeptus H- Zrt. vezérigazgatójától a beruházás helyszínén. Mint korábban beszámoltunk róla, a múlt héten jelentette be Kriza Ákos polgármester, hogy június 18-án, kedden újraindul a mélygarázs kivitelezése.

Tavaly novemberben

Az építkezés tavaly novemberben állt le, miután az eredeti tervekhez képest nem várt akadályba ütköztek, így módosítaniuk kellett a terveket.

Bár kedden már voltak munkagépek az építési területen, de sem akkor, sem szerdán még nem láttunk különösebb mozgást, ezt szóvá is tettük a kivitelező cég vezetőjének. Elmondta, jelenleg a folytatáshoz szükséges eljárások zajlanak: aláírták a szerződést, s megkezdődött a tereprendezés, a víz és az áram újbóli rákötése az építési területre. Most kezdődik majd a korábban megépített réselő gerenda elbontása, majd az új megépítése, ezek még a kevésbé látványos munkák. Ezek után még jóvá kell hagyatni a kiviteli tervet, utána, nagyjából másfél hét múlva folytatódhat a kivitelezés.

Drágább lesz

Komáromi Gyula hangsúlyozta, a munkálatok fontos része lesz annak a vizsgálata, hogy mennyire lesznek képesek lehatárolni a jelentkező talajvizet. (Novemberben emiatt kellett leállni – a szerk.) Ha mégis lenne szivárgás, akkor vasbeton lemezzel kell elállítani a víz útját.

– Olyan megoldást találtak ki a szakemberek, amely biztonságos, de a lehető legolcsóbb – fogalmazott a vezérigazgató. Kérdeztük, mennyivel növeli a beruházás végösszegét, hogy újra kellett tervezni a mélygarázst. Eredetileg 500 millióba került volna. Megtudtuk, a réselésből adódó mélyítés 65 millió forint lesz, a további összeg opcionális, csak ha szivárogna a víz, kell rákölteni további 33 millió forintot. A Miskolci Városfejlesztési Kft. jelenlévő illetékese, Lakatos Miklós hozzáfűzte, a megnövekedett költségekből 54 millió forintot visszaigényelhet a város.

ÉM-HM

A Patak utcai mélygarázs ügye:

  • 2010-ben még úgy volt, a Szent István tér alá épül a mélygarázs, de átterveztették.
  • 2011. január: szeptember végére tervezik az átadást.
  • 2012. június: A közbeszerzési eljárásban adódtak gondok.
  • 2012. július: Lezárult a közbeszerzési eljárás, az Adeptus-H Zrt. nyerte el a kivitelezés jogát.
  • 2012. augusztus: Megkezdődik a kivitelezés
  • 2012. november: Levonul a kivitelező
  • 2013. június 18-án írta alá az önkormányzat és a kivitelező cég a szerződést a folytatásról
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában