Helyi közélet

2013.06.19. 13:55

Ne a hasmenésről szóljon a pihenés

Miskolc - Megyénkben az Arlói-, a Vadnai- és a Dorgói-tó kijelölt természetes fürdőhely, melyben szabadon fürdőzhetnek a strandolni vágyók.

Miskolc - Megyénkben az Arlói-, a Vadnai- és a Dorgói-tó kijelölt természetes fürdőhely, melyben szabadon fürdőzhetnek a strandolni vágyók.Mennyire biztonságosak, avagy nem megyénk szabad vizei: például a Mályi-tó, a Nyéki tavak, vagy éppen az ónodi? - kérdeztük elsőként.

- A megyénkben található szabadvizek - különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra - nem fürdőzésre kijelölt fürdőhelyek, mivel nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és egyéb követelmények - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Mák Nóra Virág, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Közegészségügyi Osztály Népegészségügyi felügyelője. - 2008-ban jelent meg a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78-as Kormány rendelet, így intézetünk a jogszabály hatályba lépése óta nem végez vízminőség vizsgálatokat a Miskolc környéki bányatavakból.

Megtudtuk: a természetes vizekben történő fürdőzés - leszámítva számos egyéb veszélyt - a fertőzés kockázatával jár. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll. A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra teljes hiányából adódik és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei, így a szemét, a hulladék, a fekália. Alkalmilag szennyezhet a halak beetetése, és a gépkocsi mosás is.

- Sajnos fokozottan igaz ez a megállapítás a bányatavak környezetére, ezért a szabad vizeket mindenki saját felelősségére látogathatja - fogalmazott a szakember. - Jellemző továbbá, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet.

Hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz

Mák Nóra Virág felvetésünkre elmondta azt is, hogy a bányatavak területén fürödni csak olyan helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek számít az is, ha felfújható játékcsónakkal, vizibiciklivel, matraccal megyünk be a vízbe. Aki megszegi az előírást a Szabálysértési törvény alapján 50 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Megyénkben az Arlói-, a Vadnai- és a Dorgói-tó kijelölt természetes fürdőhely, melyben szabadon fürdőzhetnek a strandolni vágyók.

Hogy mire hívják fel a figyelmét azoknak, akik a szabad strandokat veszik igénybe?

- Az esetleges betegségek megelőzése érdekében fokozottan ügyeljenek a személyi higiéniára, fürdőzés után zuhanyozzanak le - hangsúlyozta Mák Nóra Virág, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Közegészségügyi Osztály Népegészségügyi felügyelője. - Amennyiben hőségriasztás van érvényben - különösen a meleg által leginkább veszélyeztetettek - idősek, szív- és érrendszeri, más súlyos betegségben szenvedők - lehetőség szerint kerüljék a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, és a nagy melegben fogyasszanak nagy mennyiségű folyadékot. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával.

- A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet még veszélyes, így minden esetben legyenek körültekintőek és óvatosak, gyermeket ne hagyjanak felügyelet nélkül - mondta.

Mindezek mellett kerüljük a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. Fontos, hogy a szabad strandokat látogatók vigyázzanak környezetük tisztaságára, ne hagyjanak maguk után szemetet.

Egy kérdés, egy válasz

- Milyen kellemetlenségekkel, netán betegséggel számolhatnak a szabad vizek használói?- A természetes vizekben való fürdés során, elsősorban a gyomor-bélcsatornán keresztül terjedő fertőző betegségek fordulhatnak elő. A leggyakoribb tünetek: hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, láz vagy ezen tünetek egy része. Nagyon fontos hogy, bármilyen enterális tünet jelentkezése esetén azonnal forduljanak háziorvosukhoz! A megyénkben található kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségét a nyári szezonban folyamatosan monitorozzák. Rendkívüli szennyezés, illetve egyéb közegészségügyi veszély fennállása esetén azonnali intézkedéseket eszközölnek, amely magában foglalja többek között a fürdés azonnali megtiltását, így minimalizálva a vízzel terjedő bármilyen fertőzés vagy megbetegedés kialakulásának esélyét.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában