Helyi közélet

2013.06.17. 21:41

Az egyetemért demonstráltak

Miskolc - Éjszakai demonstrációt tartottak a Miskolci Egyetem jövőjéért oktatók, volt és jelenlegi hallgatók szimpatizánsok hétfőn este.

Miskolc - Éjszakai demonstrációt tartottak a Miskolci Egyetem jövőjéért oktatók, volt és jelenlegi hallgatók szimpatizánsok hétfőn este.

A közeljövőben megjelent, a felsőoktatás átalakításáról szóló vitaanyagba foglaltak ellen tiltakoztak a Miskolci Egyetemen hétfő este. A demonstrációt Rada János , a bölcsészettudományi kar elsőéves doktorandusza szervezte, de több mint százan – oktatók, hallgatók, szimpatizánsok – csatlakoztak hozzá. „Fantasztikus volt, hogy a felhívásra milyen erők mozdultak meg az egyetemen” – fogalmazott. Mint mondta, úgy gondolja, a Miskolci Egyetem méltó arra, hogy nem mint szakegyetem, hanem mint nemzeti egyetem működjön tovább. A vitaanyag ugyanis szakegyetemként említi a miskolci campust. Rada János azt is elmondta, ha hétfői tiltakozásuk eredménytelen, akkor később is folytatják a demonstrációt, hogy milyen módon, arról nem kívánt nyilatkozni.

A tiltakozáson megjelent Patkó Gyula rektor is, aki szerint szó sincs arról, hogy szakegyetemként megszűnne a bölcsészettudományi kar.

„Ez csupán egy vitaanyag a felsőoktatás reformjáról, amelyet kedden tárgyal az oktatási kerekasztal. Igaz, hogy az anyag a szakegyetemek között név szerint említi a Miskolci Egyetemet, de – információink szerint – szó sincs arról, hogy egyprofilúvá válna az intézmény, csupán a nemzeti egyetemek spektruma lesz szélesebb.”

Hozzátette: finanszírozási szempontból azonban nem lenne előnyös a szakegyetem besorolás. Hangsúlyozta, ez egy vitaanyag, amelynek készítőit a Miskolci Egyetem is szeretné segíteni a végleges változat kialakításában.

ÉM-NSZR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában