Helyi közélet

2013.06.10. 14:08

Akiktől rettegnek a csempészek

Budapest - Második alkalommal nyerték meg a vámosújfalui gyerekek az országos vetélkedőt.

Budapest - Második alkalommal nyerték meg a vámosújfalui gyerekek az országos vetélkedőt.Hatodik alkalommal rendezték meg a napokban Budapesten a Vámos nevű települések gyermekvetélkedőjét, amelynek szervezője értelemszerűen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A szellemi és ügyességi vetélkedőben összesen egy tucat csapat mérte össze a tudását, és a 12 közül most a vámosújfalui iskola csapata bizonyult a legjobbnak, 2011 után másodszor. Ennek csupán azért van jelentősége, mert ha egy csapat háromszor elnyeri a vándorserleget, akkor az a település megtarthatja a kupát. Tavaly a vámosújfalusiak másodikok lettek, így legalább még egy évig kell arra várni, hogy ismét a hegyaljai település diákjai nyerjenek.

A három diákból álló csapat (Fehér Anna, Sarkadi Debóra és Magyar Péter) mindhárom tagjának lesz még módja a javításra, hiszen Anna hetedikes, Debóra és Péter hatodik osztályos, így a bevált csapaton ne változtass alapelvet vallva ez a társaság 2014-ben akár ismételhet. Beszélgetésünkkor csak a két lány volt jelen, Péter éppen kiránduláson vett részt.

– Nem jelentkezéses alapon történt a kiválasztás, hanem úgy válogattak ki minket, hogy lehetőleg jó tanulók legyünk és legyünk egy kicsit ügyesek is – mondják a lányok. Anna hozzáteszi, ő ügyesség terén egy kicsit kilógott ebből a csapatból, mert nem mindene a sport, de azért igyekezett nem lemaradni ezen a téren sem a többiektől.

– Nagyon változatosak voltak a feladatok, amelyen két felvidéki és egy erdélyi település képviselői is ott voltak – folytatja Anna és Debóra. – A szellemi vetélkedő témája a pénzügyőr iskola múltja és jelene, amihez természetesen kaptu7nk korábban a felkészüléshez anyagot, de kíváncsiak voltak arra is, mennyit tudtunk a határforgalom ellenőrzése során használatos ismeretekről és azok alkalmazásáról. A fő hangsúly azonban a gyakorlati részen volt, amelyben volt egy viszonylag nehéz akadálypálya, de kellett célba lőnünk légpuskával (ez sajnos nem ment annyira, mint otthon a gyakorlás során, de még a bemelegítésnél is jobbat lőttünk), de labdajátékok is szerepeltek a programban.

Hogy mit élveztek a vámosújfalui diákok a legjobban?

Ez nem is lehet kérdés – válaszol egyszerre a két lány. – Volt egy feladat, amelynek során a vámosok által elrejtett csempészárukat kellett megtalálni egy autóban. Erre már előre otthon felkészültünk, tudtuk, hol vannak a csempészek „kedvenc” helyei. A taktika adott volt, már előre elosztottuk, ki mely vélt rejtekhelyeket nézi meg először, mindezt persze úgy, hogy ne akadályozzuk egymást. Mindhárom csempészárut megtaláltuk összesen fél perc alatt.

Jövőre ismét? – kérdeztük végül.

– Hát persze – nevettek fel a lányok –, nagyon jól éreztük magunkat, és már nagyon várjuk azt a bakonyi sporttábort, amelyre jutalomként elutazhatunk június végén.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában