Helyi közélet

2013.05.15. 13:32

Négykerekűvel a "mókuskerékbe"

Sajókeresztúr - Egy újabb hiteles autóhiteles történet. Olvasónk felhívásunkra jelentkezett, s mesélte el: hogyan járt pórul.

Sajókeresztúr - Egy újabb hiteles autóhiteles történet. Olvasónk felhívásunkra jelentkezett, s mesélte el: hogyan járt pórul.2007 augusztusában Kazincbarcikán vásároltam egy új Opel személygépkocsit, amire 2 millió forint hitelt vettem fel. Akkor azt mondták, hogy a forinthitelt meg se próbáljam felvenni, mert az nagyon nagy kamatozású és közel 4 millió forintot kell visszafizetni, ezért a svájci frankos hitelt javasolták fix, 45 000 forintos havi részletekkel – meséli F. Ferenc. (Teljes neve mellőzését kérte, mondván túl sokan ismerik, de neve, címe a szerkesztőségben elérhető.)

Csekk hátán csekk

– Én a vásárlás óta rendesen fizetem a részleteket, és eddig, a Lombard Lizing Csoport által küldött fizetési értesítés alapján már befizettem kereken 3 millió forintot, és még van 2 darab csekkem amelyen összesen 90 000 forintot be kell fizetnem. Csakhogy mielőtt fellélegezhettem volna, két hónappal ezelőtt küldtek még egy 250 000 forintos csekket is. Sőt, a mellékelt értesítőben az is szerepel, hogy az említetteken kívül még tartozom pontosan 1 850 000 forinttal a bank részére – fűzi tovább a (rém)történetet Ferenc. Aki osztott, szorzott, s a következőkre jutott:

– Ezek után számomra úgy tűnik, hogy az általam felvett 2 millió forint helyett 5 milliót kell a bank részére visszafizetnem, de attól tartok, hogy a fennmaradó 1.8 millió után is még valami testes kamatot fognak kérni, közel 6 év után.

Felvetjük: szóba jöhetne, hogy visszaadja a kocsiját.

– Igen ám, csakhogy időközben a gépkocsim az amortizációja miatt már nem ér még 1,5 milliót sem! Amennyiben a gépkocsit visszaadnám a banknak, még mindig én tartoznék legalább 500 ezer forinttal, mert nagyon vastagon fog ám a ceruzájuk, amikor önmaguk felé kell elszámolni. És nem lepődnék meg rajta, ha azonnal KHR-listára (Központi Hitelinformációs Rendszer) kerülnék... Azzal is tisztában vagyok: csak azért, hogy Miskolcra bevinnék az autómat, 120 ezer forintot kérnének el.

– Én csak azt szeretném megtudni, hogy a hasonló EU-s pereknél a bíróság mire mondta ki, hogy csak tisztességes kamatot lehet elfogadni? Az általam felsoroltak között semmiféle uzsora nincs, mert ezt jóváhagyottan törvényesen is meg lehet tenni ma Magyarországon! – mondja fölháborodottan.

Majd még hozzáteszi

– Én semmiféle devizát nem láttam, és a bank egy összegben kifizette az Opel felé a tartozásomat. Úgy sejtem, hogy a hozzám hasonló adósok száma 60-100 ezer között mozog országos szinten, illetve nagyon sok azok száma is akik már csak adósok de autójuk már nincs, de ebből a „ mókuskerékből” kiszállni lehetetlen.

Ferenc ügyvédhez fordult, azt fontolgatják: perre mennek.

– Egyelőre a megélhetésünk még nem forog kockán, az ennivalót még megvesszük, de már a régi mosógépet nem tudjuk lecserélni. Nem ilyen életet terveztünk...

ÉM-SzK

Az autó előbb kopik el a hitelnél

Ferenc felhívásunkra jelentkezett, s mesélte el saját történetét, miként ugrott meg egyik napról a másikra a törlesztő részlete és a futamidő. Ügyvédhez fordult, pert fontolgatnak.

Ha Ön is hasonló problémával küzd, s vállalja nevét, netán fényképét is, írja le a történetet, adja meg elérhetőségét e-mailben, az [email protected] címen. A tárgymezőben jelezze: autóhitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában