Helyi közélet

2013.05.01. 19:06

Nagyon igyekeznek a szőlőrügyek

Tarcal - Megindult a szőlők rügyfakadása Tokaj-Hegyalján.

Tarcal - Megindult a szőlők rügyfakadása Tokaj-Hegyalján.A március közepi télben még arról beszélgettünk Marcinkó Ferenccel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével, hogy nem késett még el a szőlő, hiszen a rügyfakadás csak április közepére-végére várható, viszont félő, hogy a hosszúra nyúlt telet nem a tavasz, hanem rögtön a nyár követi.

– Ez be is következett – mondja Marcinkó Ferenc. – Az elmúlt napokban megindult a fakadás, a rügyek szépen bomlanak. Természetesen nem minden fajta indult meg egy időben, a rügyfakadás is érési sorrendben történik. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, rügykárok sehol sem keletkeztek, még azokban a dűlőkben sem, ahol a leginkább veszélyeztetett a szőlő. Mindez annak tudható be, hogy bár sokáig volt hideg, de rendkívüli, hosszan tartó kemény mínuszos fagyok nem voltak, így viszonylagos nyugalomban tudtak áttelelni a hegyaljai ültetvények.

Marcinkó Ferenc elmondta, a metszések nagyjából befejődtek már a Hegyalján, a legtöbb helyen a feleslegessé vált venyigéket már elszállították.

Egy kis elmaradás

– Legfeljebb a kötésekkel lehetnek elmaradva a gazdák, de ez a jó idő a legtöbb szőlőművelőt kicsábítja a földjére, így szerintem ezzel is időben fognak végezni a legtöbben. Szerencsére elég víz van a talajban, így nem kell félteni a gyümölcsöt attól, hogy nem kapja meg a megfelelő tápanyagot. Az ideális az lenne, ha a megporzás pár napon belül megtörténne, akkor érné magát utol a hegyaljai szőlő.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt nem tudta még megjósolni, milyen termésre lehet számítani az idén.

– Egyelőre csak amiatt aggódom egy kicsit, hogy a gyomirtással el vagyunk maradva, arra a rohamosan javuló időjárás miatt nem igazán lesz elég idő. Ha azzal is sikerül azonban végezni, és az időjárás továbbra is a kedvezőbb arcát mutatja, valamint a nyár folyamán lesz elég csapadék és a meleg ősz is elhúzódik, akkor egy nagyon szép termésre lehet számítani idén Tokaj-Hegyalján.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában