Helyi közélet

2013.05.06. 18:50

Lezárt ügyek: Befejeződött a rendőrségi nyomozás az arlói uzsorások ügyében

Arló, Miskolc, Ózd - Lezárult a nyomozás az arlói uzsorások ügyében. A három, 2011. áprilisi elfogásuk óta előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított tekintetében beszerzett bizonyítékok alapján az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg az Ózdi Rendőrkapitányság az illetékes ügyészségnek.

Arló, Miskolc, Ózd - Lezárult a nyomozás az arlói uzsorások ügyében. A három, 2011. áprilisi elfogásuk óta előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított tekintetében beszerzett bizonyítékok alapján az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg az Ózdi Rendőrkapitányság az illetékes ügyészségnek.Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának felderítése alapján a rendőrök még 2011. április 13-án fogták el a 29 éves V. Zoltán, az 54 éves V. Zoltánné és a 34 éves B. Pál arlói lakosokat, akik elfogásukat megelőzően a környezetükben élő, nehéz anyagi helyzetben lévő, többnyire segélyekből élő embereknek adtak kölcsönöket. A pénzügyi tranzakció havonta 30-50 százalékos tisztességtelen kamatot vonzott maga után. Azokat a sértetteket, akik a kölcsönkért összegeket és annak kamatait nem akarták törleszteni, a gyanúsítottak veréssel fenyegették meg.

Az Ózdi Rendőrkapitányság előterjesztése alapján ügyészi indítványra mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását a Miskolci Járási Bíróság 2011. szeptember 21-én elrendelte.

A lefolytatott nyomozás során beszerzett adatok szerint volt olyan sértett, aki 2007-ben felvett 50.000 forintra 1.200.000 forintot fizetett vissza. A sértettek több alkalommal igyekeztek ellent mondani a gyanúsítottaknak, azonban rendre azt a választ kapták, amennyiben nem fizetnek, rájuk gyújtják a házat.

Előfordult olyan eset is, amikor egy érintett 100.000 forint kölcsönösszegre visszafizetett 150.000 forintot, majd ezt követően közölte a gyanúsítottakkal, hogy többet nem fog fizetni. Ekkor közölték vele, hogy tartozása 400.000 forintra nőtt és a nyomaték kedvéért még hozzátették, ha nem fizet őt és hozzátartozóit is megöli.

Megesett az is, az egyik kölcsönt kérővel, hogy anyagi helyzetét átmenetileg rendezze banki hitelt vett fel, melyhez az egyik környező városba kellett utaznia. A folyósítás napját megneszelő uzsorások a több százezer forinttal hazafelé tartó sértett autóját egy másik gépkocsival megállásra kényszeríttették, egyikük átült a sértett járművébe, majd követelte a hitel összegének átadását. Mivel az nem akarta átadni azt, ezért az uzsorás megütötte. Az erőszak hatására az alkalmi utas megkapta a teljes pénzösszeget, melynek nagy részét „leszámolta” a töredékét pedig visszaadta, majd a járművet megállítva visszaült a saját gépkocsijába.

Az ügyben megtartott házkutatás során a rendőrség lefoglalt több olyan füzetet, melyek a kiadott kölcsönöket, a visszafizetendő összegeket és az adósok neveit tartalmazta, valamint készpénzt, arany ékszereket, légfegyvert, kést, fokost, nyílpuskát és sokkolót is, amely eszközöket a fenyegetések nyomatékosítása érdekében használtak a tettesek.

A nyomozás adatai alapján az elkövetők megalapozottan gyanúsíthatóak uzsorabűncselekmény, élet, testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, rablás, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésével. A büntetőügy iratait az Ózdi Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában