Helyi közélet

2013.05.31. 17:16

Közlemény - Ülésezett a Miskolci Egyetem Szenátusa

Miskolc - Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora közleménye az intézmény szenátusának május 30-i ülése kapcsán.

Miskolc - Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora közleménye az intézmény szenátusának május 30-i ülése kapcsán.A 2012-es állami támogatáshoz viszonyítva az idei fenntartói támogatás újabb radikális csökkentése elkerülhetetlenné tette jelentős állami támogatásos bér- és járulék megtakarítását az intézmény pénzügyi egyensúlyának megtartása érdekében. Ehhez 1,7 milliárd forintot, öt havi állami támogatásos bért kell kigazdálkodnia az egyetemnek, miután a működési költségvetése 75 százaléka bér és járulék, a működésre fordítható állami támogatás pedig alig éri el a 25 százalékot.

Az elmúlt időszakban a vezetők, az egyes szervezeti, gazdálkodási egységek irányítói minden tekintetben a racionalizálás lehetőségét keresték az újabb forráskivonás okán kialakult kockázat rendezésére. A május 2-án ülésezett szenátus megfogalmazott intézkedési terve szerint például tanszékek összevonásával vagy a szükséges szolgálati időt betöltött dolgozók, oktatók nyugdíjazásával, többletfeladatok ellátásával, további K+F munkák elvégzésével, munkaidő-csökkentéssel, a fizetési nélküli szabadság igénybevételével tették ezt. Nagy figyelmet fordítva mindeközben arra, hogy határozottabb humánpolitikai intézkedések szolgálati idejét töltő közalkalmazottakat ne érintsenek.

Mindezzel együtt a május 30-án ülésezett szenátus 47 közalkalmazott – döntő többségében az oktató-kutató munkát segítő és egyéb munkakörökben foglalkoztatottak – tervezett elbocsátását volt kénytelen megfogalmazni. Elkerülhetetlen humánpolitikai intézkedésekről a következő hetekben születik döntés.

A tárgyalások folyamatosak, az egyetem vezetői, gazdasági szakemberei annak szem előtt tartásával keresnek megoldásokat, hogy lehetőség szerint az intézmény minél több dolgozója megtarthassa munkahelyét.

- Spitzmüller Zita, sajtóreferens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában