Helyi közélet

2013.05.15. 14:10

Hegyköz is bekerült a zónába

Sátoraljaújhely - A szabad vállalkozási zónába került a sátoraljaújhelyi kistérség is.

Sátoraljaújhely - A szabad vállalkozási zónába került a sátoraljaújhelyi kistérség is.Akár kistérségi, akár járási alapon is jelölték ki a szabad vállalkozási zónákat, első körben egyikbe sem került be a sátoraljaújhelyi kistérség. Május elején azonban változott a helyzet, mert egy bővítésnek köszönhetően a sátoraljaújhelyi kistérség 19 települése is bekerült az állam által jelentős kedvezményeket biztosító szabad vállalkozási zónába.

Régóta esedékes volt

– A történet még 2004-re nyúlik vissza – mondta a bővítést bejelentő szerdai sajtótájékoztatón dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője a sátoraljaújhelyi városházán. – Akkor jelölték ki az úgynevezett LHH-s kistérségeket, amelybe Sátoraljaújhely nem került be. Akkor is nonszensznek tartottam, hogy Bózsva nem szerepel a hátrányos helyzetű települések listáján, a tőle 8 kilométerre lévő szintén hegyközi Telkibánya pedig igen. 2009-ben kezdeményeztem az akkori kormánynál a változtatást, de elutasították. Idén januárban is a korábbi besorolás miatt maradhatott ki Sátoraljaújhely a listáról. Most sikerült elérni, hogy az hegyközi települések bekerülhessenek a szabad vállalkozási zónába, és ezzel a döntéssel ismét helyzetbe kerülhet a kistérség.

Nagy eredmény

– Számunkra ez egy nagy eredmény – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Félő volt ugyanis, hogy a januári döntésnek köszönhetően nálunk nemhogy élénkül a vállalkozási kedv, hanem felmerült, hogy a még meglévők közül is elköltöznek néhányan. Szerencsénkre képviselő úr rengeteget lobbizott azért, hogy a választókörzete többi kistérségéhez hasonlóan a miénk is bekerüljön ebbe a körbe. Ez a gesztus a kormánynak plusz kiadásába is fog kerülni, hiszen az új munkahelyek létrehozása ebben a körzetben jelentős kedvezményeket biztosít a leendő munkáltatók számára.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában