Helyi közélet

2013.05.11. 14:45

Káli Sándor: „Tudtam, hogy hazaértem”

Miskolc - Kedvenc helye? Szinva-terasz – érkezik a gyors válasz. Azzal kezdődött Miskolc megújulása...

Miskolc - Kedvenc helye? Szinva-terasz – érkezik a gyors válasz. Azzal kezdődött Miskolc megújulása...

Budapesten született és még négy teljes napig lakott a fővárosban. Majd hazajött – hozták –, és onnantól Miskolc jelenti neki a gyerekés ifjúkort és a várost, amihez kötődik – mesélte lapunknak Káli Sándor, Miskolc volt polgármestere, aki két cikluson keresztül vezette a várost.

Soha nem felejtem, amikor egy év után hazatértem Németországból és Mályi után a dombra felérve megláttam a várost, Miskolcot. Tudtam, hogy hazaértem – sorolta Miskolchoz kötődő emlékeit. – Vagy, amikor diákkoromban egy Bláthy-buli után hazasétáltam a Vasgyárba, akkor még a közbiztonság ezt engedte... – tette hozzá. – De említhetném a Forintot, ahol bámultuk a csajokat és az egykori Capri cukrászdát, ahova nem lehetett beférni... – idézte a múltat.

Ameddig a szem ellát

Amikor a kedvenc helyekről kérdeztük, elsőként a Pereces és Csanyik-völgyében található Ostoros magaslatot említette, ahonnan ellátni a Palotaszállóig és a Szentpéter kapui húsz emeletesig, és ahova gyakran sétált fel gyerekeivel. Gyorsan sorolta a többit is: „A Szinva-terasz, hiszen itt kezdődött Miskolc megújulása. És egy borzasztó csalódás élménye is ehhez kötődik: itt tudtam meg, nem mi lettünk Európa Kulturális Fővárosa. Fél órán keresztül káromkodtam...”

Mit mentene át a jelenbe a régi Miskolcból? „A villanyrendőrt. Annak idején el akartuk készíteni ennek a jelképes szobrocskáját. De el tudnám képzelni a libegőt is. Igaz, ez csak egy 1910-es álom volt. Akkor egy gyermekrajzversenyen a diákoknak a 2000-es évek Miskolcát kellett megálmodniuk, az egyik diák libegővel képzelte el az Avast.”

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában