Helyi közélet

2013.05.29. 08:13

Altatás vár(hat) a gyilkos ebekre?

Miskolc - Információnk szerint nincsenek meg a gyilkos ebek.

Miskolc - Információnk szerint nincsenek meg a gyilkos ebek.Mint arról korábban beszámoltunk szombatról vasárnapra virradóra halálos kutyatámadás történt a miskolci Vargahegyen, a Batthyány soron. A 46 éves áldozatra vasárnap találtak rá járókelők, akik azonnal értesítették a hatóságokat.

Az esettel kapcsolatban több mendemonda is szárnyra kelt a városban, azonban dr. Gaskó Bertalan alezredes, a B.-A.-Z. megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője új információt nem osztott meg lapunkkal, mindössze a tényt, azaz azt, amit korábban is tudtunk: a Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit.

Így nem tudtuk meg, hogy igaz-e az, mely szerint vasárnap a hatóságok a szakadó esőben a helyszínelés idején (amelyet nem segített az időjárás) nem találták meg az ebeket. Kérdeztük a miskolci önkormányzatot is például arról, hogy mit tesznek a tragédia után, azonban érdemi választ nem kaptunk.

"Rendszeresek az ellenőrzések"...

- A közterület-felügyelők, mezőőrök, lovas mezőőrök szolgálatteljesítésük során napi szinten, eltérő napszakokban, éjszaka is ellenőrzik az ebtartási szabályokat. - mondta érdeklődésünkre Dobos Tímea, Miskolc szóvivője. - Rendszeres a város egyes kijelölt területein is a nagyobb átfogó, illetve célellenőrzések megtartására, ahol kimondottan az ebtartási szabályokat ellenőrzik, mind a telephelyen történő, mind pedig a lakossági kutyatartás vonatkozásában. Az ellenőrzés céljából az érintett telephelyre belépési és ellenőrzési jogosultsággal rendelkeznek a Közterület- Felügyelet munkatársai.

Megtudtuk: az ellenőrzések során a jogszabályban előírt oltások és chip meglétét ellenőrzik. Továbbá vizsgálják, hogy az állatot megfelelő körülmények között tartják-e, akár táplálás vonatkozásában.

- Amennyiben telephelyen történő ellenőrzésnél azt tapasztalják a közterület- felügyelők, hogy a kerítés megrongálódott, vagy nem megfelelő módon biztosítják azt, hogy az őrző-védő eb ne tudjon kijutni közterületre, abban az esetben a Miskolci Rendészeti Szerv munkatársai felveszik a kapcsolatot a telephely illetve a terület tulajdonosával, felszólítják a biztonságos ebtartás betartására. 1-2 nap elteltével visszaellenőrzésre kerül sor - tette hozzá Dobos Tímea, aki elmondta még, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a Rendészeti Szerv és a Városgazda Kft. Állategészségügyi Telepének munkatársai a hatósági állatorvossal (kóbor ebek megjelenése) , a rendőrséggel (állatkínzás vagy állatviadal szervezése jut tudomásukra).

Veszett, nem veszett?

- Ha nem végződik halálesettel egy kutyatámadás, akkor is két hetes hatósági megfigyelés alá vonják az ebet - nyilatkozta az Észak-Magyarországnak dr. Puskás Gábor állatorvos. - A harapástól számított két hét alatt ugyanis kiderül, hogy veszett-e a kutya, avagy sem. Ha nem, akkor semmi baja nem lesz a megharapottnak.

A szakember elmondta azt is, hogy amikor elaltatják a támadó, akár halált okozó kutyát, akkor arról az eb gazdája dönt.

- A jelenlegi jogszabályok szerint veszélyes, agresszív ebeké nyilváníthatják az állatokat, amelyeket telephelyre szállítanak majd - mondta dr. Puskás Gábor, aki hozzátette: utána felmerül a kérdés, hogy ki az, aki „bevállal” a továbbiakban egy halált okozó ebet...

Az ügyre visszatérünk!

ÉM-JLI


Miskolc - Az Észak-Magyarország értesülései szerint szombatról vasárnapra virradóra történhetett a Vargahegyen az a kutyatámadás, amelynek 46 éves áldozatára vasárnap találtak rá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában