Helyi közélet

2013.04.18. 13:53

Rosszabbnak látszik, de jobb lehetne

Miskolc - A statisztika és a közbiztonságérzet köszönő viszonyban sincs egymással. Miért?

Miskolc - A statisztika és a közbiztonságérzet köszönő viszonyban sincs egymással. Miért?A miskolci közbiztonság kérdésében tartottunk tegnap kerekasztal-beszélgetést, ahol Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője elöljáróban összefoglalta az általa vezetett szervezet feladatait és intézkedési lehetőségeit.

Több szervezet, több szem

Mint kifejtette, a szervezet ugyanazokat a szabályokat igyekszik betartatni, mint a korábban működő közterület-felügyelet, de a szervezet a „rendőrség kiterjesztett szeme, karja és lába” kíván lenni. Információs kapcsolatban állnak a rendőrséggel és a polgárőrséggel, és az intézkedési jogköreiknek köszönhetően már hatékonyabban fel tudnak lépni. Például az önkormányzati rendész igazoltathat, indokolt esetben gépjárművet állíthat meg, csomagtartót, ruházatot, csomagot is átvizsgálhat, és lehetősége van a személyi szabadságot korlátozó eszközök használatára, előállításra, de elzárással is sújtható szabálysértések esetében közvetlenül a bíróság elé állításra is.

Kilencven fős maximális létszáma lesz a testületnek, ennek kétharmada közterületi, mezőőri, kamerafigyelő szolgálatot lát el. Az ingyenesen hívható 80/460046 számukra mindenféle ügyben várják a bejelentéseket.

Csóra György megyei polgárőrvezető is arról beszélt hogy a Miskolcon 9 polgárőr egyesületben összesen 400-an segítik a rendőrség munkáját. Főleg járőröznek, de az új polgárőr törvény alapján a rendőrséggel együttműködve már a térfigyelő kamerákat is figyelhetik. „Látni, észlelni és jelezni”, ez a feladatuk, melyet a rendészettel és a rendőrséggel is együttműködve végeznek, tette hozzá.

Közös és önálló járőrözés

Dr. Bogyay Ferenc városi rendőrkapitány elöljáróban elmondta: a közbiztonság Miskolcon, jobb, mint amilyennek gondolják, de rosszabb, mint az ideális lenne. A járőrök szinte hívástól hívásra mennek, a klasszikus járőrfeladatokra alig jut idejük, de a múlt év szeptemberétől a közterület-felügyelettel közösen, vagy önállóan is dolgoznak a belvárosban és egyes peremkerületekben járőröző rendőrök.

Szabó Péter kollégiumi ügyekért felelős hallgatói önkormányzati tag arról beszélt, hogy a jó idő közeledtével a nyitott kollégiumablakokon keresztül besurranó tolvajok jelentenek gondot az egyetemistáknak. Bogyay Ferenc szerint egy jól működő kamerarendszer segíthet a problémán, Csóra György pedig felajánlotta, hogy létrehozni az egyetemistákból egy polgárőr egyesületet. Mint mondta, van ilyenre példa, Debrecenben kiválóan működik.

ÉM-SZP


Miskolc - Szerkesztőségünk vendége volt tegnap dr. Bogyay Ferenc ezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője, Csóra György, a megyei polgárőr szövetség elnöke és Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője, valamint Szabó Péter, a Miskolci Egyetem gépészmérnöki- és informatikai kara hallgatói önkormányzatának kollégiumi ügyekért felelős tagja.

Miskolc - Nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy mások őrizzék meg javainkat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában