Helyi közélet

2013.04.08. 12:16

Pártpolitika helyett várospolitika

Miskolc - Adósságkonszolidáció. Sokan elhagyták Miskolcot. Tapolcán parkolót építenének. Többek között ezek voltak a témái az Észak-Agora fórumnak, amelynek ezúttal dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője volt a vendége.

Miskolc - Adósságkonszolidáció. Sokan elhagyták Miskolcot. Tapolcán parkolót építenének. Többek között ezek voltak a témái az Észak-Agora fórumnak, amelynek ezúttal dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője volt a vendége. Levelezőinknek indítottuk el ezt a programot, hogy a közügyekről, a város ügyeiről, problémáiról kérdezhessék a politikusokat, városvezetőket. Elsőként Kiss Gábor alpolgármester válaszolt a részt vevők kérdéseire, majd Földesi Norbertet, az MSZP miskolci frakciójának vezetőjét kérdezhették a vendégek, de meghívottunk volt már dr. Zsiga Marcell alpolgármester is és Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Dr. Kiss János rövid visszatekintéssel kezdte: „A 2010-es választások eredményében az is benne volt, hogy végig próbáltunk erkölcsi üzenetet is megfogalmazni. Próbáltuk az emberei értékeket visszahozni. Azóta is azt a politikát követjük, hogy meg kell beszélni a városlakókkal a problémákat és azt is, mit szeretnénk fejleszteni a városban.” Arról is beszélt, hogy az elmúlt 23 évben közel 40 ezer ember hagyta el Miskolcot, ez az elvándorlás kritika a mindenkori városvezetéssel szemben – fogalmazott. „Ha nem párt-, hanem várospolitikusként gondolkodunk, akkor meg kell találni az elvándorlás okát, és akkor meg tudjuk adni a miskolciaknak azt, ami miatt maradnak a városban” – hangsúlyozta.

Munkahely kell

Nagy István szerint az ok: a munkahelyek hiánya. „Amíg ez nem lesz, addig csökkenni fog a város létszáma” – vélekedett. A frakcióvezető szerint: a városvezetés kiemelt stratégiai célja a munkahelyteremtés, de mivel uniós szinten is recesszió van, ezért nehéz nagyszabású beruházásokat idehozni. Agórázónk szerint sok kicsi vállalkozás is jó lenne. „Ebben nem állunk rosszul, 2010 vége óta 2000-rel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma”– reagált a frakcióvezető. A fórum részt vevői szerint ennek oka lehet pont az is, hogy sokan itt hagyták Miskolcot, vagy éppen nyugdíjkorba léptek, vagy nem regisztráltatják magukat. A frakcióvezető ez utóbbival kapcsolatban elmondta: aki itt marad, az regisztráltat, mert a vállalatok sokkal inkább felveszik az ilyen munkaerőt, mert így igénybe vehetik az utánuk járó támogatást.

Újratermelődik?

Mészáros János Tibor az adósságkonszolidáció kapcsán kérdezte a frakcióvezetőt: a városnak kevesebb a bevétele, megvan annak a veszélye, hogy újra felszaporodik az adósságállomány? Dr. Kiss János: „A törvény szerint működési hiányt nem lehet a költségvetésbe tervezni, azaz csak annyit költhetünk, amennyi a költségvetésben szerepel.”

Kovács István Perecessel kapcsolatban kérdezett: „Nagy fájdalom számunkra az Advent tér ügye. Két éve már, hogy mi perecesiek így hívjuk ezt a parkot. Itt rendezzük az adventi gyertyagyújtást, húsvéti programokat is. Civil kezdeményezés volt, hogy ez a tér hivatalosan is megkapja az Advent nevet. Képviselőnk a testület elé terjesztette, de „elmeszelték”. Arra kérem, segítsenek, hogy ez Advent tér lehessen.” (A tér névadására vonatkozó sürgősségi javaslatot a szocialista frakció háromszor terjesztette be, de dr. Csiszár Miklós jegyző törvényességi aggályokat fogalmazott meg, és ezért egyszer sem vették napirendre. – a szerk.)

Dr. Kiss János segítséget ígért az ügyben a perecesieknek. Csakúgy, mint a tapolcaiaknak, akik nevében Kerek István kérte azt, hogy a város, a református templom melletti parkoló kialakítását segítse. „Civil összefogással megépítenénk a parkolót, csak néhány teherautónyi zúzott kőre lenne szükség” – mondta. A frakcióvezető üdvözölte a civil összefogást, szerinte ez azért is jó, mert, akik részt vesznek a munkában, magukénak érzik az eredményt. Azt is elmondta: számolják ki pontosan, mire és mekkora mennyiségben van szükségük és tárgyalhatnak a témáról.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában