Helyi közélet

2013.04.05. 13:37

Orbán Viktor kitüntetést adott át Degenfeld-Lindner Máriának

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Degenfeld-Lindner Máriának pénteken Budapesten.

Budapest, 2013. április 5., péntek (MTI) - A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Degenfeld-Lindner Máriának pénteken Budapesten.Áder János köztársasági elnök a magyar kultúra megőrzése és megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar borászat hírnevének öregbítéséért, valamint munkahelyteremtő tevékenységéért adományozta a kitüntetést Degenfeld-Lindner Máriának, aki férjével 1994-ben elhatározta, újjáéleszti a Degenfeld-szőlőbirtokot Tokaj-Hegyalján, amelynek történelmében a német-magyar származású Degenfeld grófi család fontos szerepet töltött be birtokaival.

Degenfeld-Lindner Mária komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a tokaji borvidék hírneve és elismertsége méltó maradjon az ott termett szőlő minőségéhez, és egyúttal megújuljon a 21. század keretei között - hangzott el életútja ismertetésekor.

Az Országházban tartott ünnepségen Orbán Viktor azt mondta, Degenfeld-Lindner Mária sokat tett Magyarországért, a tokaji Degenfeld-tradíció újjáélesztése pedig egy másfél évszázados családregény méltó folytatása.

A Degenfeld család a nehéz politikai körülmények ellenére sem szakadt ki a nemzet kötelékéből, és amikor lehetőség volt rá, visszatértek Magyarországra, újra megalapozták a birtokot, újjáélesztették a családi hagyományt - hangsúlyozta méltatásában a kormányfő, hozzátéve: "most már nemcsak azt láthatjuk, miként lehetséges romjaiból újjáépíteni egy gazdaságot, hanem arra a kérdésre is választ kaphatunk, mit jelent a bor- és szőlőkultúra ma, 2013-ban Magyarországon".

A miniszterelnök beszélt arról is, a magyar nagyasszonyok hagyománya végigvonul a magyar történelmen, hiszen "gyakorta volt úgy, hogy vagy maguk az asszonyok tartották meg vállukon az országot, vagy ők segítették a férfiakat ahhoz, hogy megtarthassák vállukon Magyarországot".

Degenfeld-Lindner Mária beszédében elmondta, az 1990-es évek közepe óta dolgoznak azért, hogy fejlődjön a borászatuk, és hogy a külföldi piacokat is meggyőzzék Tokaj adottságairól. Hozzátette, büszkék borászati birtokukra és kastélyszállójukra.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában