Helyi közélet

2013.04.25. 22:02

Lesz elég ovi, lesz elég ovis

Miskolc, Tiszaújváros - Lehet, hogy nem a választott óvodában, de minden ovisnak lesz helye.

Miskolc, Tiszaújváros - Lehet, hogy nem a választott óvodában, de minden ovisnak lesz helye.Miskolcon már túl vannak az óvodák a beiratkozás három napján. Végleges számok ugyan még nincsenek arról, hogy összesen hány gyermek lesz szeptembertől óvodás, de azt már tudni, minden kicsinek lesz helye valamelyik intézményben.

Újfajta jelentkezés

Mint arról korábban írtunk, az idei év újdonsága az volt, hogy a szülők egy olyan jelentkezési lapot töltöttek ki, melyen 3 óvodát jelöltek meg. A három jelölés egyben sorrendet is jelentett, tehát ha helyhiány miatt a gyerek nem jutna be az első helyen megjelölt óvodába, akkor felvételt nyerhet a másodikba vagy a harmadikba. Az óvodavezetők szerint ez a megoldás azért praktikus, mert korábban a szülők, hogy biztosra menjenek, több óvodába is beíratták gyereküket, és csak szeptemberben derült ki, hogy végül melyik intézményt választotta.

Makár Barnabásnétól, a Pedagógusok Szakszervezet óvodai tagozatának elnökétől megtudtuk, Miskolc óvodáiban rendben zajlottak a beiratkozások, a szülők elfogadták az új rendszert, bár akadtak olyanok is, akik nem töltötték ki a jelentkezési lapot azzal az indokkal, hogy ők csakis a kiválasztott óvodába akarják beíratni gyermeküket. Óriási túljelentkezés nincs, tudtuk meg az érdekvédőtől, bár az egyik diósgyőri óvoda arról számolt be, hogy 5 „első helyes” gyermeket el kell majd utasítania. A belvárosi óvodák kicsit „zűrösebbek”, fogalmazott Makár Barnabásné, mert ezekbe az intézményekbe minden évben többen jelentkeznek, mint amennyi a férőhely. Egyelőre nem látni, hogy melyik szülő melyik óvodát fogadj el, de mindenkinek lesz helye.

Nem lesz gond

Akkor sem várható nagy gond, ha 2014 szeptemberétől 3 éves kortól lesz kötelező az óvoda. Hiszen a szülők már jelenleg is beíratják kiscsoportos gyermeküket.

Tiszaújvárosban is megtörtént a héten a beiratkozás. Itt egy óvoda működik, 5 telephellyel. Micskiné Bodó Erzsébet óvodavezető elmondta, minden évben megesik, hogy egyik vagy másik óvodába többen jelentkeznek, mint amennyi a férőhely, de mivel a városban közel vannak az intézmények egymáshoz, nem jelent majd gondot, hogy ha a szülőnek nem a kiválasztott óvodába kell vinnie gyermekét.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában