Helyi közélet

2013.04.03. 13:49

Közterületesek: Elitcsoport helyett elbocsátás

Miskolc - „Közel 160 évnyi rutint rúgtak ki” – véli a tizenkét, múlt héten elbocsátott közterületes.

Miskolc - „Közel 160 évnyi rutint rúgtak ki” – véli a tizenkét, múlt héten elbocsátott közterületes.Március 28-án értekezletet hívott össze a főosztályvezető. Úgy tudtuk, az új rendészeti szerv megalakulása lesz a téma. Majd a főosztályvezető felolvasott 12 nevet – a miénket – és kérte, velük külön szeretne beszélni. A többiek azt gondolták, egy elitcsapat alakul, hiszen mi tizenketten már több éve, van, aki több évtizede a közterületnél van. De nem elitcsapat lettünk, hanem, kirúgtak minket, arra hivatkozva létszemléépítés van a hivatalban” – keresték meg lapunkat elbocsátásuk történetével az immár ex-közterületesek.

Dobos Tímea városházi szóvivő még pénteken közleményben reagált az elbocsátásra, abban egyik okként ő is a létszámleépítést említette. (Arról lapunk is írt, hogy – egy márciusi közgyűlési döntés értelmében – a polgármesteri hivatal 10 százalékát küldik el.) „Ez a hivatkozás azonban azért nem állja meg a helyét, mert a közterület-felügyelet – 73 létszámmal – április 1-től átkerült az új rendészeti szervhez, amely egy új költségvetési szerv is” – magyarázták az elbocsátottak. Hozzátették: ráadásul az új rendészeti szervet most feltöltik új emberekkel.

Kiváló minősítés

Dobos Tímea azt is írta: „Az eddigi szakmai felülvizsgálat alapján született meg az a döntés, amely a létszámcsökkentésben érintett közterület-felügyelőkre vonatkozik. A döntésnél figyelembe lett véve szakmai előélet, az intézkedési aktivitás, az intézkedések hatékonysága és minősége...” Az elbocsátott közterületesek szerint azonban semmilyen szakmai felülvizsgálat nem volt, ráadásul, akik ott maradtak, azok többsége 2011. szeptemberétől van csak a felügyeletnél, nagyrészük 50 és 60 év közötti, van, aki felügyelői vizsgával sem rendelkezik még, sőt más szükséges vizsgájuk is hiányzik, de van, aki például rokkantnyugdíjas – sorolták. „A 2011-től felvett embereket mi képeztük ki, mi segítettük őket, hogy beletanuljanak a munkába” – fogalmaztak. Elmondták: az ő életkoruk 33 és 49 év között van, ráadásul többségük kiváló minősítést kapott az évenkénti köztisztviselői vizsgákon.

Miért érte meg?

Azt sem értik, hogy őket elküldeni miért érte meg az önkormányzatnak: „Egyikünknek például a 2 hónap felmentési időn túl 8 hónap után jár a végkielégítés, azaz kap fizetés, ez a járulékokkal együtt 4 millió forint, amiből 40 ember felruházását lehetne megoldani. Összesen közel 15 millió forintba kerül az önkormányzatnak, hogy elküldött minket, beleszámítva az új emberek kiképzését pedig közel 40 millió forint” – mondták.

„Ezeket figyelembe véve nem tudunk másra gondolni, csak arra, politikai tisztogatás történt” – fogalmaztak.

Hogyan tovább? „Nehéz helyzetbe kerültünk, van, akinek most születik gyereke, mindannyiunknak van családja. És a közleményben leírtak miatt – miszerint szakmailag alkalmatlanok lennénk –, más felügyeletnél is nehezen találunk majd munkát” – panaszolták.

ÉM-NSZR

„Miért gondolják, hogy politikai tisztogatás?”

„A közszolgálati tisztviselőkről 2011. évi CXCIX. törvény elvárja a dolgozóktól a pártpolitikai semlegességet. A köztisztviselő nem vállalhat olyan közszereplést, amely őt a helyi vagy országos politikai közélet szereplőjévé tenné. Pártrendezvényen – a kirendelés esetét kivéve – köztisztviselői minőségében nem vehet részt, illetve nem tehet nyilatkozatot, ígéretet munkáltatója nevében. Pártérdeket a közéletben sem nyilatkozatával, sem egyéb magatartásával nem képviselhet. Vagyis ha ezt nem tették, akkor miért gondolják, hogy politikai tisztogatás történt?” – reagált az elbocsátott közterületesek panaszára Dobos Tímea.

A volt közterületesek által elmondottak alapján arról is kérdeztük az önkormányzatot: miért ezeknek az embereknek kellett menniük, miért érte meg az önkormányzatnak az ő elbocsátásuk, valóban volt-e szakmai felülvizsgálat, valóban azok maradtak, akik csak pár éve vannak a közterületnél. Kérdéseinkre a szóvivő újból elküldte a korábbi városházi közleményt, amiből idéztünk is.


Miskolc - Indoklás nélkül rúgtak ki csütörtökön 12 embert a közterület-felügyelettől - kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Bartha György, az MSZP frakcióvezető-helyettese.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában