Helyi közélet

2013.04.15. 13:40

Ítélet kényszervallatásért

Debrecen, Miskolc, Mezőkövesd - Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a kamaszokat bántalmazó rendőrökre.

Debrecen, Miskolc, Mezőkövesd - Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a kamaszokat bántalmazó rendőrökre.A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette büntetőtanácsa helyben hagyta hétfőn annak a három rendőrnek a büntetését, akiket a Miskolci Törvényszék múlt év májusában egyebek mellett kényszervallatásban talált bűnösnek.

Tanárzaklatókat vallattak

Az ügy elsőrendű vádlottjára a törvényszék két rendbeli, társtettesként elkövetett kényszervallatás bűntette, társtettesként elkövetett testi sértés vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetést szabott ki, amit végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett. A másodrendű vádlott ugyanezekért a cselekményekért szintén 1 év négy hónap börtönt kapott, ám annak végrehajtását 3 év próbaidőre függesztette fel a törvényszék. Harmadik társukat közokirat-hamisítás bűntettében találta bűnösnek, ezért őt 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A döntés ellen valamennyi vádlott és védőik fellebbezést nyújtottak be, így került az ügy a tábla elő, ahol hétfőn megszületett a jogerős ítélet.

A vádirat szerint a három vádlott a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon dolgozott és dolgozik nyomozóként. 2009 augusztusában az egyik kövesdi középiskola tanára feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert valaki a családi házának falát festékkel öntötte le, amivel 100 ezer forint kárt okozott, és őt és feleségét is telefonon zaklatták.

A rendőrségi nyomozás során fény derült a telefonbetyár személye, aki tagja volt egy háromfős diáktársaságnak, akik sérelmezték, hogy tanáruk nem vitte el őket az osztálykirándulásra. Szükségesé vált a fiatalok kihallgatása, ezért 2010 márciusában az első és másodrendű vádlott megjelent a középiskolában, és az akkor még 18. életévüket be nem töltött három fiút szabályszerű idézés, a törvényes képviselők és az iskolavezetés előzetes értesítése nélkül kihallgatásra a kapitányságra vitte, ám az intézkedésről elmulasztottak jelentést írni.

„Füllentett” a jegyzőkönyv

A kihallgatás során a telefonbetyárt a másodrendű vádlott azzal fenyegette, hogy ha nem ismeri el a cselekmények elkövetését, kilógatja az ablakon, kollégája pedig kétszer pofonvágta, a gyerek így végül elismerte a telefonhívásokat. A srác tanúvallomásáról a kihallgatáson jelen nem lévő harmadrendű vádlott vett fel valótlan tartalmú jegyzőkönyvet.

A két kihallgató rendőr a másik sráccal sem bánt kesztyűs kézzel, a kihallgatása során ő is kapott pár pofont, miközben durván és fenyegetően beszéltek vele, mire ő is bevallotta, hogy kétszer felhívta korábbi osztályfőnökét. A fiúk nyolc napon belüli sérüléseiről orvosi látlelet készült.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában