Helyi közélet

2013.04.20. 11:05

Hóhelyzetben tesztelve

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kétmilliárd forintból fejlesztette az üzemirányítást az ÉMÁSZ.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kétmilliárd forintból fejlesztette az üzemirányítást az ÉMÁSZ.

Gyorsabban avatkozhatnak be és hamarabb érhetnek a hiba végére az áramszolgáltató szakemberei az üzemirányítási rendszer megújításának köszönhetően. Hogy jól működik, azt élesben is kipróbálhatták a március közepi rendkívüli hóhelyzetben, amikor csaknem 68 ezer fogyasztót érintő, összesen 37 középfeszültségű szabadvezetékes üzemzavart, 260 kisfeszültségű csoportos és 207 egyedi hibát szüntettek meg az ÉMÁSZ szakemberei.

Gyorsabb beavatkozás

A rendkívüli időjárási helyzeten kívül is gyorsabb beavatkozást tesz azonban lehetővé az üzemirányítási rendszer és a szervezet megreformálása. Mint az ÉMÁSZ szakemberei fogalmaztak, a kisebb áramkimaradásoknál olyan gyorsan tudnak beavatkozni és kiiktatni a hibás részt, hogy a lakásokban alig érzékelhető mindez. Nagyobb probléma esetén pedig sokkal hamarabb megtalálják a hiba forrását, és emiatt gyorsabban elhárítják a gondokat is.

Mindez annak köszönhető, hogy alaposan „megreformálták” az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport több mint 50 éves múltra visszatekintő üzemirányítását. Bár az évek során többször átalakították a kor követelményeinek megfelelően, a mostani azonban a teljes üzemirányítási tevékenységet érinti. A több mint öt év alatt kifejlesztett, kétmilliárd forintos beruházást Hans-Günter Hogg, az társaságcsoport igazgatósági tagja adta át pénteken.

A saját forrásból kiépített új rendszer feladata egyebek mellett a hálózati elektronikus adatok összegyűjtése, megjelenítése, távműködtetés biztosítása, továbbá jelentések kezelése, terhelésbecslési, hálózatszámítási és elosztóhálózat irányítási funkciók ellátása.

Miskolcról irányítják

A projektet bemutatva Béres József, az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezetője azt mondta: a korábbi 120 kilovoltos és az öt területi, úgynevezett középfeszültségű üzemeltetési központ munkáját most az ÉMÁSZ miskolci székhelyére centralizálták, a teljes üzemirányítás innen történik. Mint elhangzott: a gyorsabb, részletesebb és pontosabb információáramlás nemcsak az ÉMÁSZ, hanem a társ- és kapcsolódó szervezetek (például a katasztrófavédelem) munkáját is segítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában